Žiadne prekvapenie: Rusi obvinili z atentátu pri Moskve ukrajinské tajné služby

Ruská tajná služba FSB sa pochválila objasnením vraždy Darji Duginovej. Dcéra ideológa "ruského sveta" Alexandra Dugina zahynula v sobotu večer neďaleko Moskvy, keď v Toyote Land Cruiser, v ktorej mal pôvodne sedieť aj jej otec, vybuchla diaľkovo odpálená nálož.

22.08.2022 14:17 , aktualizované: 18:23
Rusko Duginová auto výbuch vyšetrovanie
Na videosnímke vyšetrovatelia na mieste výbuchu auta novinárky a politologičky Darii Duginovej 21. augusta 2022 v Moskve.
debata (223)

FSB málokoho prekvapila, keď z bombového atentátu obvinila tajné služby Ukrajiny. Viacerí ruskí politici a propagandisti od začiatku bez akýchkoľvek dôkazov ukazovali prstom na Kyjev.

Ukrajinskí predstavitelia už cez víkend odmietli akúkoľvek zodpovednosť za zabitie 29-ročnej Duginovej, ktorá rovnako ako jej otec, ako propagandistka a vojnová štváčka figurovala na západných sankčných zoznamoch.

„Ukrajina s tým, samozrejme, nemá nič spoločné, pretože nie sme zločinecký štát, ktorým je Ruská federácia, a už vôbec nie sme teroristický štát,“ citovala BBC poradcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajla Podoľaka.

Smrť Duginovej podľa Podoľaka svedčí o boji o moc a vplyv rôznych skupín vnútri Ruska. Ruské úrady podľa neho incident využijú na zvýšenie ideologického a informačného tlaku na vlastnú spoločnosť s cieľom zvýšiť mieru nenávisti voči Ukrajine a radikalizovať domáci ideologický priestor.

Ušla do Estónska?

FSB v pondelok, necelé dva dni po vražde zverejnila aj údajné meno vykonávateľky bombového útoku. Podľa agentúry TASS má ísť o občianku Ukrajiny Nataliu Vovkovú, narodená v roku 1979, ktorá pricestovala do Ruska 23. júla 2022 spolu so svojou dvanásťročnou dcérou.

FSB tiež poznamenala, že Vovkovej sa spolu s dcérou podarilo opustiť územie Ruskej federácie cez Pskovskú oblasť do Estónska.

Ruská tajná služba tvrdí, že Vovková si prenajala byt v moskovskom dome, kde žila Duginová. Na jej sledovanie údajne používala auto Mini Cooper, na ktorom trikrát zmenila registračné čísla z ŠPZ doneckej samozvanej republiky na kazachstanské a následne ukrajinské.

Podľa FSB, ktorá cez víkend prevzala vyšetrovanie, Vovková s dcérou v sobotu dorazila na „vlastenecký“ festival Tradícia, na ktorom sa zúčastnili Dugin s dcérou. Vyšetrovatelia sa nazdávajú, že práve na parkovisku pred miestom konania festivalu páchatelia umiestnili na podvozok auta Duginovcov výbušné zariadenie pod sedadlo vodiča. FSB tvrdí, že bombu asi štyri kilometre od miesta konania festivalu diaľkovo odpálila Vovková, po čom opustila územie Ruska.

Bývalý poslanec Štátnej dumy Iľja Ponomariov, ktorý v nedeľu vyhlásil, že bombu, čo zabila dcéru ultranacionalis­tického filozofa Dugina, nastražili ruskí partizáni, v pondelok potvrdil, že Vovková a jej maloletá dcéra sú v bezpečí. Ich účasť na atentáte ale poprel.

„Natalia Vovková a Sofia Šabanová boli na žiadosť našich ruských priateľov bezpečne evakuované mimo Ruska, podobne ako množstvo iných ľudí predtým,“ napísal Ponomariov na sociálnej sieti Telegram. „Priamo sa nezúčastnili akcie 20. augusta 2022 vo vzťahu k D. Duginovej (Platonovej),“ do­dal.

Ponomariov, ktorý v roku 2014 ako jediný z poslancov dolnej komory ruského parlamentu hlasoval proti anexii Krymu, za čo ho vzápätí zbavili mandátu a znemožnili návrat z cudziny do vlasti, sa usadil v Kyjeve, kde mu pred troma rokmi udelili ukrajinské občianstvo. V nedeľu večer vo svojom programe Utro fevralia (Februárové ráno) na YouTube vyhlásil, že bomba, ktorá zabila dcéru Putinovho ideológa, bola dielom podzemnej skupiny Národná republikánska armáda (NRA). Tá podľa neho pôsobí v Rusku a je pripravená zvrhnúť Putinov režim.

Exposlanec tvrdil, že pred výbuchom auta ho kontaktovali zástupcovia organizácie a požiadali ho, aby sledoval správy: „Naznačili, kde presne ich treba sledovať a o čo presne pôjde. Sledovali sme ich a skutočne asi o desiatej sme dostali správu, že sa to stalo. Najprv prišla správa, že Dugin a jeho dcéra zomreli, a potom sa ukázalo, že samotný Dugin nezomrel. Ľudia, ktorí vykonali túto akciu, videli, že v aute boli dvaja ľudia,“ povedal Ponomariov na svojom kanáli YouTube.

Podľa bývalého ruského poslanca ho predstavitelia NRA pôvodne kontaktovali „pred tromi alebo štyrmi mesiacmi“ s tým, že sú zapojení do „partizánskeho bo­ja“.

„Pri niektorých akciách, ktoré boli vykonané na území Ruska, dokázali preukázať, že to boli ich činy,“ dodal Ponomariov, pričom spomenul „podpaľačské útoky na vojenské registračné a branecké úrady a všetky druhy podobných akcií.“

Až do nedele sa Národná republikánska armáda v médiách nikdy nespomínala. Ponomariov tiež neposkytol žiadne presvedčivé dôkazy, ktoré by potvrdzovali jej existenciu. Prečítal len dokument, ktorý označil za manifest NRA.

„My, ruskí aktivisti, vojaci a politici, teraz partizáni a bojovníci Národnej republikánskej armády, staviame mimo zákon vojnových štváčov, lupičov a utláčateľov národov Ruska! Vyhlasujeme prezidenta Putina za uzurpátora moci a vojnového zločinca, ktorý upravil ústavu, rozpútal bratovražednú vojnu medzi slovanskými národmi a poslal ruských vojakov na istú a nezmyselnú smrť," stojí okrem iného v memorande.

V Ponomariovovej relácii sa na chvíľu sa na monitore zjavil aj zamaskovaný muž vo vojenskej uniforme. Počítačovo modifikovaným hlasom sa predstavil sa ako veliteľ čaty NRA a zdôraznil, že nastal čas skoncovať s vyše dvadsať rokov trvajúcou vládou diktátora Putina.

Partizánom neveria

Prokremeľské médiá prihlásenie sa akýchsi ruských partizánov k útoku na Duginovú väčšinou ani nezaznamenali. Namiesto toho zoširoka a nekriticky rozoberajú ukrajinskú a estónsku „stopu“. O Vovkovej dokonca tvrdia, že bola členkou „nacistickej“ jednotky Azov. Viacerí ruskí politici pritom vopred volajú po prísnom potrestaní Estónska, ak Tallinn odmietne vydať podozrivú Moskve.

V Izraeli žijúci ruský politológ Stanislav Belkovskij vo svojej poznámke na Telegrame spochybnil verziu FSB o Duginovej vražde.

„Možná páchateľka trestného činu pani Vovková Šabanová bola vraj zaradená do registra bojovníkov pluku Azov, ktorý je v Ruskej federácii uznaný za teroristickú organizáciu. Ale ako mohla legálne prekročiť ruskú hranicu s pravými dokladmi na svoje azovsko-teroristické meno? Ako to, že nebola zatknutá? A prečo bez problémov opustila ruské územie?“ upozornil Belkovskij.

Politológ tiež upriamil pozornosť na to, že Vovková údajne vstúpila na územie Ruska s ŠPZ samozvanej doneckej republiky a z Ruska do Estónska odišla s ukrajinským registračným číslom „V oboch prípadoch to malo vyvolať záujem ruských bezpečnostných zložiek. Nevyvolalo Prečo?" pýta sa znova.

Okrem toho Belkovskému nie je jasné „prečo bolo potrebné dať bombu do Duginovho auta na veľkom festivale, a nie hneď pri dome, kde podľa FSB žili nejaký čas obe dámy – obeť a jej možná vrahyňa – vedľa seba“.

223 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #atentát #vojna na Ukrajine