Zelenskyj dostane Medailu slobody, najvyššie občianske vyznamenanie USA

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dostane najvyššie občianske vyznamenanie USA, Medailu slobody za rok 2022. V pondelok večer o tom informoval portál britskej stanice Sky News.

22.08.2022 23:53
Volodymyr Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas televízneho prejavu k národu v Kyjeve 22. februára 2022
debata (50)

Národné centrum pre ústavu (NCC) uviedlo, že Zelenskému udelia cenu na slávnosti v októbri a odovzdajú mu ju za „jeho hrdinskú obranu slobody počas ruskej tyranie“.

VIDEO: Ruské drony dolu. Ukrajinci majú nové protidronové pušky

Video
Pozrite si na videu spoločnosti Dedrone, ako fungujú protidronové pušky DroneDefender.

„Prezident Zelenskyj odvážne viedol ukrajinský ľud pri obrane slobody pred ruskou tyraniou a jeho odvaha inšpirovala ľudí po celom svete, aby bránili liberálnu demokraciu a právny štát,“ napísal vo vyhlásení prezident a výkonný šéf centra Jeffrey Rosen.

Ocenenia udelili Zelenskému už aj vlády Českej republiky, Lotyšska, Litvy, Poľska a Slovenska. Cena sa začala v USA udeľovať v roku 1988 pri príležitosti 200. výročia prijatia ústavy Spojených štátov a dostávajú ju osobnosti, ktoré sa snažia zaistiť slobodu ľuďom po celom svete.

Medzi držiteľov tejto medaily sa v posledných rokoch zaradili sudcovia Najvyššieho súdu USA Ruth Bader Ginsburgová a Anthony Kennedy, zosnulý senátor John McCain alebo aktivistka za právo dievčat a žien na vzdelanie Malála Júsafzajová.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #Putinova vojna