USA odmietli Zelenského požiadavku zaviesť plošný zákaz víz pre Rusov

Spojené štáty v pondelok odmietli požiadavku Ukrajiny zaviesť plošný zákaz vydávania víz pre Rusov. Washington vysvetlil, že nechce zatvoriť únikové cesty pre odporcov režimu v Rusku a pre ďalších ľudí, ktorým tam hrozí porušovanie ich ľudských práv. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

23.08.2022 06:16
debata (15)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ako prvý vyzval na zákaz udeľovania víz Rusom, a to v interview zo začiatku tohto mesiaca pre denník Washington Post. Povedal, že Rusi by „mali žiť vo vlastnom svete, kým nezmenia svoju filozofiu“.

Zelenskyj potom zverejnil ďalšiu výzvu adresovanú členským štátom Európskej únie, aby prestali vydávať víza ruským občanom, nech sa EÚ nestane „supermarketom“ otvoreným každému, kto má peniaze.

ruskituristinacypre Čítajte viac Zabuchnú Rusom všetky dvere do Európy?

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price na tlačovom brífingu uviedol, že administratíva prezidenta Joea Bidena už zaviedla obmedzenia pri vydávaní víz predstaviteľom Kremľa – jasne však informovala, že sa bude zameriavať na identifikovanie tých osôb, ktoré sa podieľajú na invázii Ruska na Ukrajine, a práve tie bude brať na zodpovednosť.

„USA nechcú zatvoriť cesty úniku a do bezpečia pre odporcov režimu v Rusku a ďalších ľudí, ktorým hrozí porušovanie ich ľudských práv,“ vyhlásil hovorca.

„Jasne sme tiež povedali, že je dôležité urobiť deliacu čiaru medzi činmi ruskej vlády a jej politikou na Ukrajine a obyvateľmi Ruska,“ dodal.

Niektorí lídri v Európskej únii, ako fínska premiérka Sanna Marinová a jej estónska kolegyňa Kaja Kallasová, vyzvali za zavedenie celoúniového zákazu vydávania víz ruským občanom. Nemecký kancelár Olaf Scholz sa v pondelok postavil proti tomu a povedal, že Rusi by mali mať možnosť ujsť zo svojej krajiny, ak nesúhlasia s tamojším režimom.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Price na tlačovom brífingu neuviedol, koho Spojené štáty podozrievajú zo sobotňajšieho atentátu na dcéru spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina, Dariu Duginovú. Jej otec je známy prokremeľský nacionalistický ideológ Alexander Dugin.

Price povedal, že USA „jednoznačne odsudzujú útoky zacielené na civilistov“. Dodal, že „Rusi to nepochybne budú vyšetrovať“ a „nepochybne predložia určité závery“.

„Všetko, čo tu teraz môžem povedať, je, že Ukrajina odmietla akúkoľvek účasť (na atentáte). Pokiaľ ide o nás, odsudzujeme úmyselné útočenie na civilistov kdekoľvek,“ zdôraznil hovorca podľa portálu britskej stanice Sky News.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna