Ani búrka, ani ohňostroj. V Maďarsku padajú hlavy meteorológov

Hromy - blesky sa na Budapešť nezosypali. Dopadli napokon na hlavy tých, čo ich predpovedali. Vláda Viktora Orbána si z meteorológov spravila hromozvod.

23.08.2022 07:10 , aktualizované: 13:20
Hungary National Holiday Foto: ,
Parlament v Budapešti bol v sobotu večer vysvietený v národných farbách. Tradičný ohňostroj ale pre výstrahu pred silnou búrkou odložili.
debata (62)

Mal to byť najväčší ohňostroj Európy. Aspoň tak ho ohlasovala Orbánova vláda, ktorá si potrpí na bombastické oslavy svätoštefanského štátneho sviatku, pripomienku „tisícročného maďarského štátu“.

Približne 40-tisíc rakiet bolo v sobotu pripravených na odpálenie z 240 zariadení rozmiestnených pozdĺž päťkilometrového úseku Dunaja. Tradičné predstavenie, ktoré večer 20. augusta v centre maďarskej metropoly zvyčajne sledujú až dva milióny divákov, sa tentoraz nekonalo. Vláda ho sedem hodín pred plánovaným časom konania odpískala.

Operatívny štáb, na čele ktorého stojí štátny tajomník Zoltán Kovács, jeden z hlavných propagandistov Orbánovej vlády, voľky-nevoľky zohľadnil výstrahu Národnej meteorologickej služby, že Budapešť večer s takmer osemdesiatper­centnou pravdepodobnosťou zasiahne mohutná búrka s prietržou mračien a silným vetrom.

Kovácsov štáb riešil ťažkú dilemu. Od tragédie v roku 2006, keď si orkán počas svätoštefanského ohňostroju v Budapešti vyžiadal päť životov a stovky zranení, venujú organizátori osláv predpovedi počasia mimoriadnu pozornosť.

Na druhej strane konanie ohňostroju sa tento rok pre vládnuci Fidesz stalo otázkou politickej prestíže. Opozícia už od júla vyzývala na jeho zrušenie, odsúdila ho ako zbytočné plytvanie peniazmi v čase, keď ekonomika krajiny zápasí z energetickou krízou, rekordnou infláciou, vláda prijíma drastické úsporné opatrenia a navyše v susednej Ukrajine zúri vojna. Petíciu proti márnivému rozprskaniu verejných financií podpísalo vyše stotisíc Maďarov.

Orbánov kabinet, aby nedráždil verejnosť, pre istotu utajil náklady na megalomanskú show. Na veľké naliehanie napokon vyčíslil aspoň cenu pripravenej pyrotechniky – 1,65 miliardy forintov, čiže vyše 4 milióny eur.

Štátny tajomník Kovács do poslednej chvíle pozýval občanov, aby sa masovo zúčastnili na oslavách. Keď ale podľa aktuálnej predpovedi počasia čoraz viac hrozilo, že sa zopakuje masaker s masovou panikou spred šestnástich rokov, v operatívnom štábe nakoniec prevážil zdravý rozum s pocitom zodpovednosti a ohňostroj preložili na budúcu sobotu.

Stalo sa ale to, čo nik nečakal. Predpovedaná búrka, ktorá mala zasiahnuť hlavné mesto, náhle zmenila smer a udrela na východné Maďarsko.

Ako Vianoce na Silvestra

V provládnych médiách vypukla hystéria. Komentátori obviňovali meteorologickú službu, že prekazila národný sviatok, zarmútila masy, pričom niektorí to pripisovali jej diletantizmu a iní dokonca za tým šípili sabotáž. Odklad o týždeň vraj nič nerieši, lebo kúzlo sa vytratí, bude to akoby sa Vianoce oslavovali v náhradnom termíne.

Meteorologická služba v nedeľu zverejnila na svojej facebookovej stránke verejné ospravedlnenie, v ktorom vysvetlila, že nastal „najmenej pravdepodobný“ scenár a pripomenula, že „neistota je prirodzenou súčasťou predpovedí počasia“.

Bolo už ale neskoro. Dva dni po zrušenom ohňostroji prišlo zúčtovanie. Minister technológií a priemyslu László Palkovics, pod ktorého spadá meteorologická služba, v pondelok večer odvolal jej dlhoročnú riaditeľku, renomovanú odborníčku a jej námestníka. Hoci dôvod neudal, všetkým bol jasný.

Tentoraz sa spŕška kritiky obrátila proti vláde. Meteorologická služba v utorok vo vyhlásení, ktoré podpísali jej poprední pracovníci, sa ohradila proti politickému tlaku, akému bola táto odborná inštitúcia so 150-ročnou tradíciou pred zrušením ohňostroju vystavená.

Odvolanie riaditeľky a jej námestníka považujú meteorológovia za „neprijateľné, nepodložené a nesprávne prenášanie kolektívnej zodpovednosti operatívneho štábu“, žiadajú vytvorenie nezávislej komisie, ktorá zhodnotí rozhodovací proces štábu ako aj návrat odvolaných vedúcich pracovníkov do ich funkcií.

Prikážeme vetru dažďu

Opozícia v postupe vlády vidí obrodenie arogancie niekdajšej komunistickej moci, aj s jej neslávnym „prikážeme vetru, dažďu“. „Nedokázali vytvoriť požadované počasie, tak ich vykopli. Nie, toto nie je diktatúra v Strednej Ázii, toto je Maďarsko za vlády Fideszu,“ napísal na Facebooku zakladateľ opozičného hnutia Momentum András Fekete-Győr.

Demokratická koalícia expremiéra Ferenca Gyurcsánya vo svojom vyhlásení spomína návrat do komunistickej diktatúry. „Súdružka riaditeľka a súdruh námestník s vopred premysleným zámerom a zjavne v službách cudzích záujmov chceli znemožnením ohňostroja podkopať spoločný národný sviatok nášho usilovne pracujúceho ľudu. Súdruhovia všetko priznali, prijali sebakritiku a hlboko súhlasia s múdrym rozhodnutím Strany – s ich internovaním,“ ironizuje Demokratická koalícia v štýle zinscenovaných procesov v časoch stalinizmu.

Spisovateľ Krisztián Nyári na Facebooku zase ironicky poznamenal, že maďarskí meteorológovia aspoň neprišli o hlavu, ako sa to stalo v Sovietskom zväze v roku 1934, keď dal Stalin zavrieť a vzápätí popraviť šéfa meteorologickej služby, ktorý podľa neho svojou nepriateľskou a rozvracačskou predpoveďou podkopal boj proti suchu.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Maďarsko