Sucho sa zhoršuje, ohrozuje polovicu územia EÚ

Kruté sucho postihujúce veľké územia Európy sa "zhoršuje", a aj keď dážď niektorým oblastiam pomáha, sprevádzajúce búrky spôsobujú ďalšie škody. V správe zverejnenej v pondelok to uviedli výskumníci Európskej únie, ktorých citovala tlačová agentúra AFP.

23.08.2022 08:50
debata (3)

Najnovšia mesačná analýza Observatória Európskej únie pre sledovanie sucha (GDO) upozornila na hrozbu vysychania pôdy, spôsobovaného nadväzujúcimi vlnami horúčav už od mája a „pretrvávajúcim nedostatkom“ dažďových zrážok.

Analýza obsahuje varovanie, ktoré sa nachádzalo už v predchádzajúcej správe, že suchom je ohrozená takmer polovica územia EÚ. A poznamenáva, že vysychajúce rieky a zmenšujúce sa zdroje vody nepriaznivo ovplyvňujú výrobu energie v elektrárňach a znižujú množstvo úrody.

„Kruté sucho postihujúce mnoho oblastí Európy už od začiatku tohto roka sa rozširovalo a zhoršovalo aj na začiatku augusta,“ napísali vedci v správe, ktorú zverejnilo Spoločné výskumné centrum Európskej komisie.

Zvýšené „nebezpečenstvo sucha“ bolo predpovedané pre veľké časti Talianska, Španielska, Portugalska, Francúzska, Nemecka, Holandska, Belgicka, Írska, Luxemburska, Rumunska a Maďarska, ako aj pre nečlenské krajiny EÚ Britániu, Srbsko, Ukrajinu a Moldavsko.

Vedci vypočítali, že celkovo 17 percent Európy sa teraz nachádza vo svojom stupni najvyššej pohotovosti, čo je viac než 11 percent v júli.

„Súčasné dažďové zrážky (v polovici augusta) možno zmiernili sucho v niektorých oblastiach Európy. V niektorých častiach však sprevádzajúce búrky spôsobili škody a straty a zrejme aj oslabili blahodarné účinky zrážok,“ píše sa v analýze.

Stredomorské oblasti EÚ by mali až do novembra očakávať „teplejšie a suchšie počasie než obvykle“, uvádzajú vedci v analýze.

Medzi oblasťami postihnutými zrážkovými „odchýlkami“ za posledné tri mesiace sú časti Portugalska, Španielska, južného Francúzska, stredného Talianska, Švajčiarska, južného Nemecka a väčšina Ukrajiny.

Správa GDO uvádza, že v častiach Európy zrejme teraz medzi augustom a októbrom spadnú obvyklé množstvá dažďových zrážok, ale „možno ich nebude dostatok na to, aby sa tieto územia úplne spamätali z deficitu nahromadeného za vyše pol roka“.

Časti Španielska, Portugalska a Chorvátska však budú zrejme ďalej trpieť „suchším počasím než obvykle“, Správa tiež informuje, že poveternostné podmienky súvisiace s vlnami spaľujúcich horúčav v Európe boli v máji, júni a júli najextrémnejšie od roku 1950.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #sucho #Európa