Nebenzia obvinil českú ministerku z podpory terorizmu. Lipavský si volá veľvyslanca

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia v utorok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN obvinil českú ministerku obrany Janu Černochovú z podpory terorizmu.

23.08.2022 11:42 , aktualizované: 24.08.2022 17:30
Vasilij Nebenzja / Darija Duginová / Foto: ,
Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja drží portrét Darie Duginovej počas prejavu na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN 23. augusta 2022
debata (421)

Zámienkou mu boli vyjadrenia Černochovej po sobotňajšom atentáte, pri ktorom zomrela dcéra Darja Duginová, dcéra ruského ultranacionalis­tického ideológa Alexandra Dugina. Černochová na twitteri na udalosť reagovala slovami, že jej nie je ľúto dcéry, ani smútiaceho otca, ale naopak tisícov ľudí „zavraždených v dôsledku ich propagandy a odpornej ideológie“.

Černochová ruské obvinenie z podpory terorizmu odmietla. „Lepšie potvrdenie účinnosti našej pomoci Ukrajine sa ťažko dočkáme,“ uviedla ministerka na obvinenie o svojej podpore terorizmu aj k tomu, že podľa doneckých separatistov Česko teroristov cvičí. „Medzi ‚oslavou teroristického útoku‘ a vyjadrením neľútosti nad úmrtím fašistickej propagandistky verejne vyzývajúcej na okamžité vyhladenie Ukrajincov, ktoré nazýva ‚podľudí‘, je zásadný rozdiel. Možno nie v Rusku, ale v Českej republike rozhodne áno,“ dodala.

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský si následne pre Nebenziove vyjadrenia predvolal v stredu ruského veľvyslanca v ČR Alexandra Zmejevského.

Podľa Lipavského sa jeho námestník Jaroslav Kurfürst v rozhovore s ruským veľvyslancom „dôrazne ohradil voči nehoráznym a lživým obvineniam“ Ruska voči ČR na pôde OSN.

„Ak chce Rusko hovoriť o štátom podporovanom terorizme, nech si zametie pred vlastným prahom,“ dodal Lipavský.

My takto nepracujeme

Za vraždou Darji Duginovej je ruská tajná služba FSB, ukrajinské spravodajské služby takto nepracujú, uviedol tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov.

Dvadsaťdeväťročná dcéra Alexandra Dugina zomrela v sobotu pri explózii auta neďaleko Moskvy. FSB v pondelok z jej vraždy obvinila ukrajinské spravodajské služby, Kyjev už predtým kategoricky odmietol, že by bol za jej smrťou.

Danilov v ukrajinskej televízii vyhlásil, že Kyjevu na Duginovej nijako nezáležalo. „Urobila to FSB a teraz budú hovoriť, že to bol niekto z našej strany. My takto nepracujeme. Máme dôležitejšie úlohy… S odpálením tej dámy nemáme nič spoločné – je to práca ruských spravodajských služieb,“ uviedol šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady.

Odpratávajú kritikov

Vyhlásil, že otec a dcéra Duginovci kritizovali to, že ruská „zvláštna vojenská operácia“ na Ukrajine trvá dlho, pričom použil termín, ktorým Moskva označuje ruskú inváziu v krajine. Ruské spravodajské služby začínajú odpratávať ľudí, ktorí kritizujú „úspechy“ ruskej armády vo vojne, tvrdil Danilov. „Naše spravodajské služby s tým nemajú nič spoločné,“ dodal.

Rusko Duginová auto výbuch vyšetrovanie Čítajte viac Žiadne prekvapenie: Rusi obvinili z atentátu pri Moskve ukrajinské tajné služby

S Duginovou sa v utorok prišli v Moskve rozlúčiť stovky ľudí, ktorí sa pri rozlúčke zhromaždili v priestoroch televíznej veže Ostankino v Moskve. Mnohí z nich priniesli kvety. Dugin s manželkou, obaja v čiernom oblečení, sedeli vedľa otvorenej rakvy svojej dcéry, píše AFP.

„Zomrela za ľudí, za Rusko, na čele,“ povedal Dugin na začiatku smútočného obradu.

„S jej mamičkou sme jej radili, aby sa stala filozofkou. A to sa jej podarilo. Snažila sa v tejto oblasti posúvať. K jej prvým slovám patrilo Rusko, naša veľmoc, národ a impérium,“ povedal podľa portálu Meduza pri poslednom rozlúčení Dugin. Vyhlásil tiež, že svoju dcéru viedol k viere a že detstvo strávila na pravoslávnych táboroch a chodila do kostola.

zväčšiť Alexander Dugin počas príhovoru na pohrebe... Foto: SITA/AP
dugin Alexander Dugin počas príhovoru na pohrebe svojej dcéry Darje v Moskve v utorok 23. augusta 2022.

„Na strane svetla“

Dugin okrem iného uviedol, že vníma, ako sa jeho dcéra teší z rádu Odvahy, ktorý jej posmrtne udelil prezident Vladimír Putin. Dodal, že dcéra mu pri ich poslednom rozhovore povedala, že sa cíti byť „hrdinkou a vojačkou“ a že chce byť „na strane svetla“.

Kremeľ rozlúčku s Duginovou využil na prehliadku lojality ruských zákonodarcov voči prezidentovi Vladimirovi Putinovi a jeho plánom zničiť Ukrajinu. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ruské zdroje.

Zákonodarca Štátnej dumy Leonid Sluckij na rozlúčke počas prejavu vyslovil slogan podobný tomu, ktorý používali nemeckí nacisti počas druhej svetovej vojny. „Jedna krajina. Jeden prezident. Jedno víťazstvo,“ vyhlásil Sluckij, ktorý iba mierne upravil nacistické heslo „jeden národ, jedna ríša, jeden Führer“. Sluckij zároveň na rozlúčke navrhol, aby jednu z ulíc v Kyjive „oslobodenom od nacizmu“ pomenovali po Duginovej.

Líder provládnej strany Spravodlivé Rusko Sergej Mironov vyhlásil potrebu zriadiť „medzinárodný tribunál“ pre tých, ktorí sa podieľali na smrti Duginovej. Podľa neho „fašizmus musí byť zničený vo svojom brlohu, ktorý je dnes, žiaľ, v Kyjive“. Podľa jeho názoru sedia tvorcovia tohto „fašizmu“ vo Washingtone.

Jeden z hlavných propagandistov Kremľa Dmitrij Kiseľov, ktorý bol prítomný na rozlúčke, vyzval, aby sa Rusko po smrti Duginovej „stalo ešte silnejším“ a „nekompromisne denacifikovalo a demilitarizovalo Ukrajinu“.

Duginová zahynula v sobotu neskoro večer, keď sa vracala z akcie, ktorú navštívila spoločne s otcom. Ten podľa niektorých zdrojov mal pôvodne ísť v automobile s ňou. Ruské bezpečnostné služby v nedeľu uviedli, že pod vozidlom explodovalo výbušné zariadenie a zločin bol pravdepodobne naplánovaný a objednaný. FSB v pondelok vyhlásila, že vraždu objasnila a tvrdí, že páchateľkou je ukrajinská občianka, ktorá do Ruska prišla aj s dvanásťročnou dcérou, a po čine odišla do Estónska.

Ruská propaganda žije vo fiktívnom svete

Neoficiálne obvinenia na adresu Ukrajiny zazneli už cez víkend, kedy tiež poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak zapojenie svojej krajiny do smrti Duginovej poprel. „Ukrajina s tým samozrejme nemá nič spoločné, pretože nie sme zločinecký štát, ktorým je Ruská federácia, a už vôbec (nie sme) teroristický štát,“ vyhlásil v nedeľu podľa BBC Podoľak v televízii. Smrť Duginovej podľa neho svedčí o boji o moc a vplyv rôznych skupín vo vnútri Ruska. V pondelok na twitteri napísal, že ruská propaganda žije vo fiktívnom svete a „zmije v ruských tajných službách začali vnútrodruhový boj“.

K zodpovednosti za smrť Duginovej sa medzitým prihlásila neznáma ruská partizánska skupina s názvom Národná republikánska armáda, informovala už skôr agentúra AP, ktorá poznamenala, že nebola schopná existenciu zoskupenia overiť.

NRA Čítajte viac Atentát na dcéru Putinovho ideológa podnikli ruskí partizáni, tvrdí exposlanec
421 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #FSB #vojna na Ukrajine #Vasilij Nebenzia #Alexander Dugin #Darja Duginová