Do Anglicka sa za jediný deň preplavilo rekordných 1 295 migrantov

Lamanšský prieliv v pondelok prekonalo na ceste do Anglicka rekordných 1 295 migrantov za jediný deň. Oznámilo to podľa agentúry AFP britské ministerstvo obrany. Migranti v pondelok preplávali prieliv medzi Francúzskom a Britániou na 27 malých člnoch. Od začiatku roka tak počet migrantov, ktorým sa podarilo zvládnuť nebezpečnú cestu, dosiahol 22 670, vyplýva z prepočtov agentúry PA.

23.08.2022 12:04
migranti, dover Foto: ,
Skupina migrantov po príchode do anglického Doveru v pondelok 22. augusta 2022.
debata (1)

Vlani v túto dobu bolo od začiatku roka evidovaných 12 500 prekročení Lamanšského prielivu; za celý rok 2021 ich bolo 28 500. Podľa nedávnej správy britského parlamentu by tento rok mohol počet týchto migrantov dosiahnuť 60-tisíc.

Migranti sa vydávajú vo veľkom počte do Británie napriek opatreniam a plánom britskej konzervatívnej vlády, ktoré majú tento jav zastaviť. Plány zahŕňajú aj deportácie migrantov do Rwandy, ktorými chce vláda premiéra Borisa Johnsona rozbiť pašerácke siete a odradiť migrantov od toho, aby podstupovali nebezpečnú cestu cez prieliv. V júni mal odletieť prvý deportačný let s migrantmi do africkej krajiny, na poslednú chvíľu ho ale zablokoval Európsky súd pre ľudské práva (ECHR).

Rwanda Británia let prvý deportácia Čítajte viac Britská vláda neplánuje zrušiť deportačné lety do Rwandy

Obaja kandidáti na britského premiéra Rishi Sunak a Liz Trussová sľúbili, že budú v tejto politike pokračovať. Britská vláda chcela tiež premeniť bývalú leteckú základňu na severe Anglicka na centrum pre žiadateľov o azyl podľa vzoru Grécka, ale od tohto zámeru upustila.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) od roku 2014 zahynulo alebo je nezvestných 203 ľudí, ktorí sa pokúsili dostať do Anglicka z pobrežia severného Francúzska.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #migranti #Lamanšský prieliv