Rekordných menej ako 10 miliónov detí. Pre pandémiu Čína hlási nižšiu pôrodnosť

Pandémia koronavírusu prispela k poklesu počtu svadieb a miery pôrodnosti v Číne. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters, pre ktorú to uviedol čínsky Národný zdravotný výbor (NHC).

23.08.2022 14:43
čína, covid Foto:
Vodič rikše a pasažieri sa chránia ochrannými rúškami voči koronavírusu počas okružnej jazdy okolo jazera Chou-chaj v Pekingu 23. augusta 2022.
debata

Pokles týchto demografických ukazovateľov sa v uplynulých rokoch zrýchlil v dôsledku vysokých nákladov na vzdelanie a výchovu detí. Podľa NHC mnoho žien odkladá svoje plány na sobáš alebo materstvo, pričom rýchly ekonomický a sociálny vývoj viedol v tejto oblasti k „hlbokým zmenám“. Mladí ľudia sa totiž sťahujú do miest, viac času venujú vzdelávaniu a svoju úlohu zohráva aj stresujúce pracovné prostredie.

Hlboké a trvácne zmeny súvisiace s túžbou čínskych občanov mať deti mohla podľa demografov spôsobiť aj nekompromisná politika tzv. nulovej tolerancie COVIDU.

karas ryba Čítajte viac Video: V Číne musia na koronavírusové testy aj morské živočíchy

„Kononavírus mal tiež zrejmý dopad na plány týkajúce sa sobášov a rodenia detí,“ uviedol NHC. Predpokladá sa, že populačný prírastok v Číne, kde žije 1,4 miliardy obyvateľov, sa tento rok dostane na rekordne nízku úroveň. Počet novorodencov klesne pod desať miliónov z vlaňajších 10,6 milióna, čo je o 11,5 percenta menej než v roku 2020.

Jedno, dve, tri

Čínska miera pôrodnosti dosiahla vlani hodnotu 1,16, pričom pre udržanie stabilného počtu obyvateľov sa odporúča miera pôrodnosti 2,1.

V Číne sa medzi rokmi 1980 a 2015 presadzovala tzv. politika jedného dieťaťa. Vláda si však uvedomila, že čínska populácia začína klesať, a preto v roku 2016 povolila párom mať dve deti a v roku 2021 až tri deti. Na zvrátenie trendu klesajúcej populácie Peking zaviedol viacero opatrení, pretože takýto vývoj predstavuje potencionálne riziko pre tamojší sociálny systém.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #pôrodnosť #koronavírus