Súčasné sucho v Európe je podľa expertov zrejme najhoršie za 500 rokov

Súčasné sucho v Európe je podľa expertov Európskej únie zrejme najhoršie za 500 rokov. Povedal to podľa agentúry DPA hovorca Európskej komisie. K 10. augustu platilo varovanie pred suchom pre 47 percent územia Európy.

23.08.2022 15:27
rýn, sucho Foto: ,
Lode sa plavia popri vysušenom koryte rieky Rýn v Düsseldorfe v Severnom Porýní-Vestfálsku v Nemecku. Po týždňoch sucha dosiahla hladina Rýna v auguste 2022 historické minimá.
debata (3)

„Zdá sa, že sucho je najhoršie za najmenej 500 rokov,“ cituje DPA hovorcu. Je to podľa neho prvý odhad centrály pre pozorovanie sucha (GDO), čo je súčasť Spoločného výskumného strediska, internej služby poskytujúcej odborné podklady Európskej komisii. Odhad ešte musí po sezóne potvrdiť konečné dáta.

Podľa aktuálnej správy GDO je suchom ohrozená takmer polovica Európy a na 17 percentách jej rozlohy je stav alarmujúci. Sucho má silne negatívny vplyv na zber letných plodín. Najviac sú zasiahnuté kukurica, sója a slnečnica.

Taliansko Gardské jazero sucho Čítajte viac Gardské jazero vydalo telo mŕtveho otca, ktorý stihol zachrániť syna

Vážne sucho, ktoré od začiatku roka sužuje mnoho regiónov Európy, sa podľa správy od začiatku augusta ďalej rozšírilo a zhoršilo. Platí to najmä pre Taliansko, Španielsko, Portugalsko, Francúzsko, Nemecko, Holandsko, Belgicko, Luxembursko, Rumunsko, Maďarsko, sever Srbska, Ukrajinu, Moldavsko, Írsko a Veľkú Britániu.

V regiónoch, ktoré sucho postihlo už na jar 2022, ako sú severné Taliansko, juhovýchodné Francúzsko a niektoré oblasti v Maďarsku a Rumunsku, sa podmienky zhoršili najviac. Predovšetkým v západnej Európe a Stredomorí potom bude teplejšie a suchšie než obvykle pravdepodobne až do novembra.

Radvaň nad Laborcom Čítajte viac V zariadení pre seniorov v Radvani vyschla studňa. K vode sa musia prekopať
3 debata chyba
Viac na túto tému: #sucho #klimatická zmena