USA pripravujú ďalší, tentoraz trojmiliardový balík vojenskej pomoci Ukrajine

Spojené štáty ohlásia nový balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote troch miliárd dolárov. Mali by tak urobiť v stredu 24. augusta, keď uplynie šesť mesiacov od začiatku ruskej invázie a Ukrajina bude oslavovať Deň nezávislosti.

23.08.2022 20:05
Volodymyr Zelenský Foto: ,
Portrét ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Expo v Dubaji, marec 2022
debata (92)

Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov americkej administratívy, ktorí si pred oficiálnym oznámením pomoci neželali byť menovaní.

Z približne trojmiliardového balíka sa bude financovať výcvik a vybavenie pre ukrajinské sily na ďalšie roky. Niektoré zbrane a drony, ktoré bude nový balík zahŕňať, sa však nedostanú na front skôr, než za jeden až dva roky.

Na rozdiel od predchádzajúcich balíkov sa avizovaná pomoc zameria na zaistenie obrany Ukrajiny v strednodobom a dlhodobom horizonte. Predchádzajúce balíky americkej pomoci sa zameriavali skôr na okamžité potreby ukrajinskej armády a obsahovali zbrane a muníciu, ktoré už boli amerických armádnych skladoch.

Nový balík pomoci má tiež uistiť vládu v Kyjeve, že Spojené štáty chcú poskytovať vojenskú podporu Ukrajine dlhodobo, bez ohľadu na aktuálny vývoj situácie na fronte, uviedli americkí predstavitelia citovaní agentúrou AP.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vojenská pomoc #vojna na Ukrajine