Šojgu: Ofenzívu sme spomalili zámerne, všetko ale ide podľa plánu

Tempo ruskej ofenzívy počas vojenskej operácie na Ukrajine bolo spomalené zámerne v rámci snahy o minimalizovanie počtu civilných obetí, vyhlásil ruský minister obrany Sergej Šojgu, informuje agentúra Reuters.

24.08.2022 13:14
Ukrajina Rusko vojna Foto: ,
Ukrajinskí vojaci ostreľujú ruské pozície z protilietadlového dela v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny počas 182. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v stredu 24. augusta 2022.
debata (226)

„Robí sa všetko pre to, aby sme sa vyhli obetiam medzi civilistami. Bezpochyby to spomaľuje tempo ofenzívy, no robíme to zámerne,“ uviedol Šojgu na stretnutí ministrov obrany Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS) v Uzbekistane.

Rusko dosiahlo vo svojom ťažení na Ukrajine len malý pokrok po tom, čo boli jeho jednotky v prvých týždňoch vojny vytlačené z Kyjeva, píše Reuters.

zväčšiť Ruský prezident Vladimir Putin a minister... Foto: SITA/AP
šojgu, putin Ruský prezident Vladimir Putin a minister obrany Sergej Šojgu počas otvorenia Medzinárodného vojenského a technického fóra Army 2022 v Parku patriotov pri Moskve v pondelok 15. augusta 2022.

Podľa najnovšej správy britského ministerstva obrany o situácii na Ukrajine zlyhali ruské snahy o zvrhnutie ukrajinskej vlády v apríli. Ruská armáda sa „následne vrátila k skromnejším cieľom na východe a juhu Ukrajiny,“ cituje britský rezort televízia Sky News.

V rámci ofenzívy v Donbase sa však darí dosahovať len „minimálne pokroky“ a Rusko očakáva veľký ukrajinský protiútok. Ruská armáda tiež podľa britských zdrojov čelí nedostatku munície a mnoho jej zložiek má „chabú morálku“. „Ukázalo sa, že šesť mesiacov trvajúca ruská vojna je nákladná a strategicky škodlivá,“ uvádza ministerstvo obrany.

výbuch Čítajte viac Pri výbuchu auta zomrel ďalší Ruskom dosadený pohlavár
226 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sergej Šojgu #vojna na Ukrajine