Obdobie blahobytu a bezstarostnosti sa končí, varuje Macron

Prezident Emmanuel Macron upozornil, že Francúzsko v novej ére poznačenej klimatickou zmenou a nestabilitou spôsobenou ruskou inváziou na Ukrajine bude prinášať "obete" a môže očakávať "koniec blahobytu". Macron to uviedol v príhovore pri prvom zasadnutí francúzskej vlády po prázdninách, informuje agentúra AFP.

24.08.2022 13:55
Macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron vedie v stredu 24. augusta 2022 zasadnutie kabinetu v Elyzejskom paláci v Paríži.
debata (126)

„Domnievam sa, že prežívame bod zlomu alebo veľký prevrat. Po prvé, pretože prežívame… koniec toho, čo by sa mohlo zdať ako koniec blahobytu,“ uviedol francúzsky prezident.

Prezident sa v príhovore snažil pripraviť krajinu na ťažkú nadchádzajúcu zimu, keďže prudko rastú ceny energií a mnohé domácnosti bojujú s infláciou, všíma si AFP.

Deň nezávislosti / Pochod Slobody / Ukrajina / Čítajte viac 182 deň: Ukrajina slávi Deň nezávislosti. Podľa Reznikova vojnu vyhrajú a Rusko sa rozpadne

„Náš systém založený na slobode, v ktorej sme si zvykli žiť, môže niekedy, keď ju potrebujeme brániť, prinášať obete,“ povedal Macron ministrom. Počas svojho príhovoru poukázal tiež na veľké sucho, ktoré prinútilo úrady obmedziť spotrebu vody a zvýšilo obavy z rastúceho tempa klimatických zmien. Krajinu sužovali aj mohutné lesné požiare.

„Tento prehľad, ktorý uvádzam – koniec blahobytu a bezstarostnosti – je v konečnom dôsledku bodom zvratu, ktorým prechádzame a ktorý môže našich občanov priviesť k pociťovaniu veľkej úzkosti,“ pokračoval Macron. „Vzhľadom na to máme povinnosti, z ktorých prvou je hovoriť úprimne a veľmi jasne bez osočovania,“ dodal.

rýn, sucho Čítajte viac Súčasné sucho v Európe je podľa expertov zrejme najhoršie za 500 rokov

Macron sa tiež prvýkrát vyjadril ku kauze, ktorá od piatku zamestnáva ministra spravodlivosti Érika Duponda-Morettiho. V júli sa vo väznici vo Fresnes konala súťaž inšpirovaná televíznym programom, zúčastnili sa jej väzni, dozorcovia a mládež z tohto parížskeho predmestia. Na verejnosť sa teraz dostávajú stále ďalšie podrobnosti o zábavnom charitatívnom popoludní, ktoré organizovala jedna nezisková organizácia. Francúzov mohli zverejnené zábery šokovať, povedal Macron a zdôraznil, že „trest má svoj zmysel,“ cituje prezidenta BFM TV.

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #klimatická zmena #Emmanuel Macron