Historická vlna horúčav v Číne: Vysychajú jazerá, vegetácia horí, mestá bez elektriny

Čínsky meteorologický ústav po 12 dňoch znížil stupeň varovania pred horúčavou z najvyššieho červeného na oranžový, teda druhý najvyšší. V provincii S'-čchuan ale aj dnes vystúpila teplota na jednej zo meracích staníc na 43,9 stupňa Celzia.

24.08.2022 15:13
čína, sucho Foto: ,
Ľudia kráčajú po suchom koryte rieky Ťia-ling, prítoku Jang-c'-ťiang, v juhozápadnej čínskej samospráve Čunking v sobotu 20. augusta 2022.
debata (2)

Nízke hladiny riek oslabili schopnosti hydroelektrární generovať energiu, čo na mnohých miestach viedlo k uzavretiu tovární, obmedzeniu otváracej doby obchodov či vypnutiu klimatizácie v kancelárskych budovách, píšu agentúra Reuters a spravodajský server BBC News.

Už vyše 70 dní

Vlna horúčav trvá v Číne už vyše 70 dní, čo je najviac v historických záznamoch. Najhoršie postihnutá je oblasť okolo najdlhšej čínskej rieky Jang-c'-ťiang. Zhruba 30 percent zo 600 meteorolo­gických staníc pozdĺž rieky zaznamenalo v posledných dňoch rekordné teploty.

Čínska finančná metropola Šanghaj, ležiaca v delte Jang-c'-ťiangu, vypla osvetlenie najznámejších pamiatok vrátane televíznej veže zvanej Perla Orientu, mesto Lu-čou v snahe o úsporu elektriny teraz necháva pouličné osvetlenie úplne zhasnuté.

Najrozsiahlejšie čínske sladkovodné jazero Pcho-jang-chu v provincii Ťiang-si sa zmenšilo o 75 percent, oznámili miestne úrady. To robí veľké starosti poľnohospodárom, ktorí sa na vodu z jazera spoliehajú pri zavlažovaní svojich polí a úrody.

Obavy z nedostatku potravín

Poľnohospodárske úrady v meste Čchung-čching, ktoré susedia s provinciou S'-čchuan, tiež prijali núdzové opatrenia na ochranu zvierat z viac ako 5 000 prasacích veľkofariem, ktoré čelili v dôsledku horúčavy veľkým problémom, informovali čínske štátne médiá.

„Škody na úrode a nedostatok vody sa môžu rozšíriť aj do súvisiacich odvetví, čo môže viesť k zásadnému nárastu cien alebo v najhoršom prípade k potravinovej kríze,“ uviedol profesor Lin Čung pôsobiaci na univerzite v Hongkongu.

rýn, sucho Čítajte viac Súčasné sucho v Európe je podľa expertov zrejme najhoršie za 500 rokov

Provinciu S'-čchuan a mesto pod úradnou správou Čchung-čching sužujú aj požiare vegetácie. Jeden z miestnych obyvateľov Čang Žung-chaj uviedol, že po štvordňovom požiari v horskej oblasti okresu Ťiang-ťin boli prerušené dodávky vody aj elektriny. „Ľudia musia prejsť desať kilometrov, aby si nabili telefón,“ vyhlásil.

Na fotografiách zverejnených na sociálnej sieti Weibo, ktorá je čínskou obdobou twittera, bolo vidieť obyvateľov Čchung-čchingu a S'-čchuanu, ako pri čakaní na povinné testy na koronavírus trpia horúčavou a niektorí dokonca omdlievajú, napísala agentúra Reuters.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #horúčavy #sucho