Inšpirovala ho sestra. 17-ročný pilot ako najmladší človek obletel Zem

Sedemnásťročný belgicko-britský pilot Mack Rutherford pristál v Bulharsku, kde úspešne zavŕšil svoju cestu okolo sveta. Stal sa tak najmladším sólovým pilotom, ktorý obletel zemeguľu, informuje agentúra AP.

24.08.2022 18:24
Mack Rutherford Foto:
Sedemnásťročný britsko-belgický pilot Mack Rutherford drží certifikáty od Guinnessovej knihy rekordov na letisku v Sofii 24. augusta 2022.
debata (1)

Držiteľom doterajšieho rekordu v tejto kategórii bol Angličan Travis Ludlow, ktorý vlani absolvoval takýto sólo let vo veku 18 rokov a 150 dní, uvádza Guinnessova kniha rekordov.

Mack Rutherford, ktorého obaja rodičia sú piloti, sa vydal na cestu z Bulharska 23. marca 2022, keď mal ešte len 16 rokov. V priebehu päť mesiacov trvajúceho letu oslávil 17. narodeniny. V stredu pristál na malom letisku Radomir, ležiacom zhruba 50 kilometrov juhozápadne od Sofie.

Rutherford podľa vlastných slov nalietal stovky hodín so svojím otcom – profesionálnym pilotom, a už ako 11-ročný sa rozhodol, že chce ísť v jeho šľapajach. Ako 15-ročný získal oprávnenie lietať na ultraľahkých lietadlách a stal sa tak vtedy najmladším pilotom na svete, uvádza na svojej webovej stránke macksolo.com. Odvtedy absolvoval už dva prelety ponad Atlantický oceán.

K prekonaniu rekordu Rutherforda inšpirovala jeho sestra Zara. Tá sa v januári 2022 stala najmladšou ženou, ktorá obletela zemeguľu, uvádza televízia Sky News.

Zara Rutherford Čítajte viac Obrovská pocta. Belgičanka ako najmladšia žena obletela Zem, na slovenskom stroji

Mack Rutherford absolvoval svoj let na ultraľahkom stroji Shark, ktorý dokáže letieť rýchlosťou až 300 km/h.

VIDEO: Zara Rutherfordová počas medzipristátia v Senici

Video
Zara Rutherford počas tlačového brífingu na...
Zara Rutherford počas pristávania na letisku v...
+8Zara Rutherford po pristátí na letisku v Senici...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zara Rutherford #oblet Zeme #Mack Rutherford