Irán testuje vojenské drony. USA majú obavy, že ich dodá Rusku

Iránska armáda začala v stredu rozsiahle manévre, v rámci ktorých testuje svoje bojové a prieskumné drony. Spojené štáty sa obávajú, že by Teherán mohol dodať svoje vojenské drony Rusku, ktoré by následne mohlo nasadiť do bojov na Ukrajine.

24.08.2022 19:28
Iránsky dron Foto:
Fotografia iránskej armády z 24. augusta 2022 ukazuje bojové drony počas vojenského cvičenia na neznámom mieste v Iráne
debata (16)

Počas dvojdňových manévrov, ktoré sa uskutočnia na väčšine územia Iránu vrátane pobrežia Perzského zálivu, bude otestovaných 150 bezpilotných strojov používaných štyrmi zložkami armády – pozemnými silami, námorníctvom, vzdušnými silami a protivzdušnou obranou. V rámci cvičenia budú aktivované aj iránske systémy protivzdušnej obrany a prostriedky elektronickej voj­ny.

 Na videosnímke, ktorú ruské ministerstvo...
Fotografia iránskej armády z 24. augusta 2022...
+1Fotografia iránskej armády z 24. augusta 2022...

Irán a jeho spojenci v regióne Blízkeho východu v posledných rokoch čoraz častejšie využívajú vojenské drony pri operáciách v Jemene, Sýrii a Iraku.

Spojené štáty nedávno uviedli, že Teherán plánuje dodať Rusku stovky svojich dronov, ktoré chce Moskva zapojiť do bojov na Ukrajine. V Iráne sa už podľa Washingtonu v tejto spojitosti školia tímy z Ruska. Teherán však pravdivosť týchto tvrdení poprel.

Ukrajinská armáda používa na útoky na ruské veliteľské stanovištia, tanky a protilietadlové systémy drony Bayraktar tureckej výroby, zatiaľ čo ruskí vojaci využívajú bezpilotné lietadlá Orlan-10 domácej výroby najmä na prieskum a vedenie elektronickej vojny. Rusi však majú podľa CNN problém s dopĺňaním zásob, preto sa zo žiadosťou o poskytnutie vybavenia obrátili na Irán.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Irán #drony