Čo sa stalo s telom vodcu al-Káidy? Taliban ho nenašiel

Afganské hnutie Taliban nenašlo telo vodcu teroristickej siete al-Káida Ajmana Zawahrího, ktorého minulý mesiac zabil americký útok, a pokračuje vo vyšetrovaní. Oznámil to hovorca hnutia Zabíhulláh Mudžáhid, informuje agentúra Reuters.

25.08.2022 13:16
USA Afganistan Biden Zawahrí zabitie potvrdenie Foto: ,
Ajman Zawahrí na archívnej snímke z 19. marca 2004.
debata (15)

USA zabili Zawahrího koncom júla raketou Hellfire na balkóne domu v Kábule, kde sa ukrýval. Išlo o najväčší úder proti militantom z al-Káidy odvtedy, ako špeciálna jednotka amerického námorníctva SEAL pred vyše desiatimi rokmi v Pakistane zlikvidovala Usámu bin Ládina.

Taliban začiatkom augusta uviedol, že jeho vláda nemala informácie o tom, že Zawahrí má v Kábule útočisko. Zároveň varoval Spojené štáty, aby nezopakovali útok na afganské územie.

USA Afganistan Biden Zawahrí zabitie potvrdenie Čítajte viac CNN: Ako sa Biden a jeho tím rozhodli zabiť najhľadanejšieho teroristu sveta

Zawahrí pochádzal z Egypta a pracoval ako lekár, neskôr sa pridal k radikálom a podieľal sa na útokoch proti USA z 11. septembra 2001. Patril k najhľadanejším zločincom na svete.

Jeho smrť v Kábule vyvolala otázky, či mu útočisko nezaistil Taliban. V dohode s USA z roku 2020 o stiahnutí zahraničných síl z Afganistanu sa Taliban zaviazal, že nebude poskytovať útočisko militantným skupinám, ktoré ohrozujú USA a ich spojencov.

VIDEO: Pekelná strela. Pozrite si, čím zabili USA šéfa Al-Kajdá

Video
15 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Taliban #al-Káida #Ajman Zawahrí