Putin volá do zbrane, nariadil zväčšiť armádu na 2 milióny mužov

Prezident Vladimir Putin nariadil zvýšiť početný stav ruskej armády zo súčasných zhruba 1,9 milióna na 2,04 milióna mužov.

25.08.2022 15:32 , aktualizované: 15:56
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (194)

Informuje o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na zverejnené nariadenie, ktoré vstúpi do platnosti na začiatku budúceho roka. Rusko už pol roka vedie vojnu na Ukrajine a podľa zahraničných expertov sa potýka s nedostatkom vojakov.

Spôsob nepovedal

Podľa zverejneného dokumentu sa má početný stav armády vrátane vojenského personálu zvýšiť na 2 039 758 mužov. Z toho má byť 1 150 628 prís­lušníkov aktívneho vojenského personálu. Predchádzajúce Putinovo nariadenie z roku 2017 stanovilo početný stav ozbrojených síl na 1 902 758 mužov vrátane 1 013 628 členov aktívneho vojenského personálu. Dnes zverejnené nariadenie nepribližuje, akým spôsobom sa má posilnenie armády dosiahnuť, poveruje ale vládu, aby ministerstvu obrany vyčlenila z rozpočtu zodpovedajúce financie.

Ukrajina, vojna na Ukrajine, Mariupol Čítajte viac Ruské úrady ponúkajú prémie dobrovoľníkom bojujúcim na Ukrajine, píše ruský web

Podľa údajov Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS) malo Rusko na začiatku tohto roka k dispozícii 900-tisíc príslušníkov aktívneho vojenského personálu a asi dva milióny rezervistov, ktorí slúžili v armáde v posledných piatich rokoch, uviedla agentúra Reuters.

Moskva o svojich celkových stratách na Ukrajine mlčí. Naposledy v marci informovala, že o život prišlo 1 351 ruských vojakov. Podľa odhadov západných odborníkov by počet padlých vojakov na ruskej strane mohol byť až desaťkrát vyšší ako naposledy priznané číslo. Kyjev udáva, že ruské sily prišli od začiatku vojny o 45 000 vojakov.

O svojich stratách neinformuje pravidelne ani Ukrajina. Tento týždeň ale náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj oznámil, že vo vojne s Ruskom padlo takmer 9 000 ukrajinských vojakov.

rusko, malka Čítajte viac 183 deň: Ruský útok v Čaplyne má 25 obetí, Rusi hovoria o 200 mŕtvych rezervistoch
194 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #vojna na Ukrajine