Pre plynovú krízu hrozí nedostatok toaletného papiera, varujú nemeckí výrobcovia

Súčasná plynová kríza môže v Nemecku viesť k nedostatku toaletného papiera. Pri príležitosti nadchádzajúceho Medzinárodného dňa toaletného papiera (26. augusta) na to upozornil nemecký Zväz výrobcov papiera.

25.08.2022 19:45
WC, toaleta, záchod, toaletný papier, črevo,... Foto:
Ilustračné foto
debata (30)

Informuje o tom Frankfurter Neue Presse. „Pri výrobe hygienického papiera sme osobitne odkázaní na plyn. Pri jeho výpadku nemôžeme zaručiť riadne dodávky,“ varoval viceprezident papiernického zväzu Martin Krengel.

Podľa denníka spotrebuje priemerný Nemec 134 roliek toaletného papiera ročne. V Nemecku vyrobia každoročne 750-tisíc ton toaletného papiera, čo predstavuje 3,4 percenta celkovej produkcie papiera. Dovedna 125-tisíc ton ide na vývoz a približne rovnaké množstvo sa dovezie.

„Toaletný papier nie je dôležitý iba pre osobnú hygienu – nezaobídu sa bez neho ani na pracoviskách a vo verejných zariadeniach, ako sú nemocnice, domovy sociálnych služieb či letiská,“ pripomenul Krengel.

O nedostatok toaletného papiera v obchodoch sa predvlani postarala pandémia koronavírusu. Mnohí ľudia sa ním totiž zásobili nad obvyklú mieru. Na internete sa v tom čase objavili aj videá, ako oň ľudia v supermarketoch zápasili.

Medzinárodný deň toaletného papiera pripomína každoročne dátum, keď v roku 1857 vyrobil americký vynálezca Joseph Gayettypo prvýkrát druh papiera, ktorý bolo možné následne priemyselne vyrábať ako toaletný papier.

záchod, toaleta, WC, toaletný papier Čítajte viac Toaletný papier je v ére koronavírusu nad zlato. Ľudia vykupujú obchody
30 debata chyba
Viac na túto tému: #plynová kríza #toaletný papier