Na Taiwan prišla ďalšia návšteva z amerického Kongresu

Na Taiwan vo štvrtok pricestovala americkým vojenským lietadlom senátorka Marsha Blackburnová, členka senátnych výborov pre obchodné styky a tiež ozbrojené zložky.

25.08.2022 22:35
Marsha Blackburnová Foto:
Senátorka Marsha Blackburnová na letisku v taiwanskom hlavnom meste Tchaj-pej, 25. august 2022
debata (31)

Ide o tretiu návštevu predstaviteľa amerického Kongresu na Taiwane v priebehu tohto mesiaca, a to napriek nesúhlasu Číny, ktorá považuje Taiwan za súčasť svojho územia. Podľa taiwanskej tlačovej agentúry CNA má Blackburnovú v piatok prijať taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen.

Republikánka Blackburnová predtým vyjadrila podporu predsedníčke Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej z konkurenčnej Demokratickej strany, ktorá začiatkom augusta navštívila Taiwan napriek silnému odporu Pekingu.

Čínska armáda po odchode Pelosiovej usporiadala okolo Taiwanu rozsiahle manévre. O týždeň neskôr prišla na Taiwan päťčlenná delegácia amerického Kongresu a Čína opäť odpovedala predtým neohlásenými vojenskými cvičeniami.

Ed Markey Čítajte viac Na Taiwan dorazila päťčlenná delegácia amerického Kongresu. Aká bude reakcia Číny?

Spojené štáty síce neuznávajú nezávislosť Taiwanu, avšak oficiálne sa zaviazali poskytovať mu podporu v oblasti obrany. Čína upozorňuje, že v krajnom prípade je pripravená hájiť svoje nároky na ostrov aj vojensky.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Taiwan #americký kongres