Biden chce vo voľbách zúčtovať s Trumpom, časť republikánov považuje za 'polofašistov'

Americký prezident Joe Biden vyzval prívržencov demokratov, aby "ešte raz hlasovali doslova za záchranu demokracie", a prirovnal republikánsku ideológiu k "polofašizmu". Urobil tak podľa tlačových agentúr na zhromaždení na predmestí Washingtonu v Marylande na úvod kampane pred priebežnými voľbami do Kongresu USA, ktoré sa majú konať o 75 dní.

26.08.2022 07:00
Joe Biden Foto: ,
Prezident USA Joe Biden na zhromaždení pred voľbami do Kongresu USA.
debata (11)

Demokratický prezident ostro kritizoval krajné krídlo republikánov a „extrémnu filozofiu MAGA“. Táto skratka je narážkou na heslo Bidenovho republikánskeho predchodcu Donalda Trumpa z roku 2016 Make America Great Again (urobme Ameriku opäť veľkou).

„Nie je to nadsázka, teraz musíte hlasovať, aby ste doslova zachránili demokraciu,“ povedal Biden. „Musíte si vybrať. Buď pôjdeme dopredu, alebo sa vrátime späť,“ povedal Biden davu ľudí, ktorí prišli na zhromaždenie v strednej škole v Rockville.

„Vaše právo voľby je tento rok na hlasovacom lísku. Sociálne poistenie, ktoré ste platili odvtedy, čo ste sa zamestnali, je na volebnom lístku. Bezpečnosť vašich detí pred ozbrojeným násilím je na hlasovacích lístkoch. Nie je to nadsázka. Na hlasovacích lístkoch je samotné prežitie našej planéty“.

Biden sa podľa agentúr snažil vyostriť kontrast medzi demokratmi a republikánmi v snahe zabrániť im v prevzatí kontroly nad Kongresom. Varoval pred návratom Trumpa a „extrémnych MAGA republikánov, plných hnevu, násilia, nenávisti a rozdelenia“, zatiaľ čo demokrati sa podľa Bidena rozhodli budovať svornosť a nádej.

Republikáni donedávna dúfali vo veľké víťazstvo v novembrových voľbách, vzhľadom na klesajúcu Bidenovu obľubu aj v dôsledku rastúcej inflácie. Ale nádeje demokratov na zvrat ožili aj kvôli intenzívnej reakcii voličov na rozhodnutie najvyššieho súdu zrušiť rozsudok Roeová verzus Wade, ktorý stanovoval plošné právo na potrat.

Ešte pred zhromaždením Biden vybral približne milión dolárov na akcii s približne stovkou darcov. „To, čo teraz vidíme, je buď začiatok, alebo umieraček extrémnej filozofie MAGA. Nie je to len Trump, je to celá filozofia, niečo ako polofašizmus,“ vyhlásil Biden pri tejto príležitosti.

Neskôr dodal, že rešpektuje konzervatívnych repubikánov, ale necíti žiaden rešpekt voči „MAGA republikánom“, ktorí podľa neho „nemajú ani poňatie o moci žien“, ako uviedol v narážke na reakciu voličiek na snahy niektorých republikánskych politikov o celoštátny zákaz interrupcií.

Republikánsky národný výbor označil Bidenove komentáre za „opovrhnutiehodné“.

„Biden donútil Američanov opustiť ich prácu, previedol peniaze pracujúcich rodín právnikom z Harvardu a poslal našu krajinu do recesie, zatiaľ čo rodiny si nemôžu dovoliť plyn a potraviny,“ povedal hovorca Nathan Brand. „Demokratov nezaujímajú trpiaci Američania – nikdy sa o nich nestarali,“ dodal.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Kongres USA #Donald Trump