Vo Fínsku súdia novinárov za zverejnenie utajovaných informácií

Traja novinári z najväčšieho fínskeho denníka, ktorí sú obvinení zo zverejnenia utajovaných spravodajských informácií týkajúcich sa oblasti obrany, boli vo štvrtok postavení pred okresný súd v hlavnom meste Helsinki. Prokuratúra žiada v prípade preukázania viny najmenej 18-mesačné podmienečné tresty, uviedla agentúra Reuters.

26.08.2022 07:14
debata (12)

Ide o bezprecedentný procese, nakoľko Fínsko je známe vysokou úrovňou slobody tlače. Prokuratúra tvrdí, že žurnalisti najvplyvnejšieho fínskeho denníka Helsingin Sanomat v správe s názvom „Najtajnejšie miesto Fínska“ zverejnenej v roku 2017 prezradili tajné informácie o obrane štátu.

Text totiž odhalil približnú lokalitu a úlohy spravodajskej jednotky obranných síl v čase, keď parlament diskutoval o otázke, či by mal rozšíriť svoje právomoci čo sa týka monitorovania súkromných údajov v digitálnych sieťach, približuje Reuters. Podľa prokuratúry zmienený článok obsahoval škodlivé informácie, ktorých zverejnenie bolo v rozpore so zákonom.

Šéfredaktor uvedeného periodika Kaius Niemi, ktorý bol v tomto prípade zbavený obvinení pre nedostatok dôkazov, tvrdí, že trojica novinárov zákon neporušila. Zdôvodnil to slovami, že všetky informácie použité v článku bolo možné nájsť na internete či v publikáciách ešte pred zverejnením predmetného textu. „Verejné informácie nemôžu byť utajované,“ konštatoval.

Trojica novinárov vinu odmieta.

Reuters pripomína, že Fínsko sa v rebríčku organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) roky pohybovalo medzi krajinami s najväčšou slobodou tlače na svete. Tento rok sa však prepadlo na piate miesto, a to čiastočne aj z dôvodu aktuálneho procesu voči novinárom.

Predsedníčka fínskeho zväzu novinárov Hanne Ahová poznamenala, že ide prvý súdny proces svojho druhu. „Je absolútne nezvyčajné, že by fínski novinári boli obviňovaní z vlastizrady,“ uviedla.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #novinári