Rusko má podľa USA na Ukrajine 21 miest, kde vypočúvajú Ukrajincov

Rusko a proruské sily prevádzkujú na Ukrajine 21 stredísk, ktoré slúžia na zadržiavanie, výsluchy a triedenie vojnových zajatcov a civilistov. Vyplýva to z novej správy vedcov z Yaleovej univerzity, ktorú podporilo americké ministerstvo zahraničia v rámci snahy pohnať Moskvu k zodpovednosti za činy spáchané počas pol roka trvajúcej vojny na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

26.08.2022 11:10
Ukrajina Rusko Mariupol Azovstaľ bojovníci Foto:
Na videosnímke ruskí vojaci prehľadávajú ukrajinských vojakov počas ich evakuácie z obliehanej oceliarne Azovstaľ v ukrajinskom Mariupole 17. mája 2022.
debata (26)

Správa sa odvoláva na komerčné satelitné snímky a informácie z otvorených zdrojov. Na ich základe s „vysokou mierou istoty“ identifikujú jednotlivé miesta – vrátane zariadení, ktoré predtým slúžili ako školy, trhoviská a bežné väznice. V jednom väzenskom komplexe boli tiež identifikované možné hroby.

Ruské ministerstvá obrany a zahraničia a ruské veľvyslanectvo vo Washingtone na žiadosti o komentár bezprostredne nereagovali, uviedol Reuters.

Humanitárne výskumné laboratórium pri Yaleovej škole verejného zdravotníctva, ktoré správu vypracovalo, je partnerom skupiny pre sledovanie konfliktu Conflict Observatory (CO) financovanej americkým ministerstvom zahraničia, ktorá bola spustená v máji s cieľom zachytiť a analyzovať dôkazy o vojnových zločinoch a ďalších zverstvách údajne spáchaných Ruskom na Ukrajine.

Výkonný riaditeľ výskumného laboratória Nathaniel Raymond uviedol, že podľa ich zistení Rusko a jeho stúpenci zaviedli „systém filtrácie“ pre triedenie ľudí v okupovaných oblastiach, čo predstavuje „mimoriadnu situáciu v oblasti ľudských práv“. Podľa Raymonda nie je známe, koľko civilistov prešlo alebo je stále držaných na týchto dvadsaťjeden miestach.

Medzi identifikovanými miestami je aj väzenský komplex pri Olenivke, kde bolo 29. júla pri výbuchu údajne zabitých 53 ukrajinských vojnových zajatcov. Výskumníci z Yaleovej univerzity nanovo identifikovali narušenú pôdu zodpovedajúcu jednotlivým alebo hromadným hrobom.

K tomuto narušeniu pôdy zrejme došlo už v apríli, uvádza sa v správe, ktorá sa zhoduje s výpoveďou bývalého väzňa, ktorý uviedol, že zhruba v tom čase boli zadržaní prinútení kopať hroby.

Hoci výskumníci nedospeli k žiadnemu záveru ohľadom osudu ukrajinských vojnových zajatcov vo väznici, potvrdili tiež, že ďalšie známky narušenia pôdy na iných miestach areálu boli zachytené už 27. júla, teda ešte pred výbuchom v Olenivke.

Ukrajinskí predstavitelia opakovane obvinili Rusko z deportácie státisícov ľudí z Ruskom okupovaných oblastí Ukrajiny. Moskva popiera, že by od invázie na Ukrajinu 24. februára, ktorú nazýva „špeciálnou vojenskou operáciou“, úmyselne útočila na civilistov, a tvrdí, že tým, ktorí chcú odísť, ponúka humanitárnu pomoc.

Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone v júli uviedlo, že americké tvrdenia o zadržiavaní Ukrajincov v okupovaných oblastiach sú pokusom o rozdúchanie „rusofóbie“ a očierňovanie ruských ozbrojených síl.

Správa vedcov Yaleovej univerzity sa zamerala na Doneckú oblasť, kde Rusko a jeho zástupná samozvaná Donecká ľudová republika (DNR) v marci ovládli väčšinu mesta Mariupol. Starosta mesta v apríli uviedol, že asi 40.000 civilistov z mesta bolo násilne presunutých na územie kontrolované Ruskom alebo odvezených do Ruska.

Správa opisuje systém, na základe ktorého sú civilisti z oblastí postihnutých konfliktom prevážaní do spomínaných stredísk, kde sú registrovaní a vypočúvaní, predtým, ako sú buď prepustení, držaní vo väzbe, alebo prevezení do Ruska.

Výskumníci z najmenej piatich nezávislých zdrojov preverili existenciu 21 podobných miest a domnievajú sa, že súčasťou tohto systému je najmenej sedem ďalších miest, ktorých existenciu sa podarí postupne potvrdiť, dodal Raymond.

Americké ministerstvo zahraničia vo štvrtok vo svojom vyhlásení opätovne vyzvalo Rusko, aby zastavilo všetky filtračné operácie a nútené deportácie a umožnilo prístup nezávislým pozorovateľom.

„Prezident Vladimir Putin a jeho vláda sa nebudú môcť beztrestne dopúšťať tohto pretrvávajúceho zneužívania. Musia byť pohnaní na zodpovednosť a Spojené štáty a naši partneri nebudú mlčať,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine