Stýka sa len dozorcami. Nórsky extrémista Breivik znovu žaluje vládu

Nórsky pravicový extrémista Anders Behring Breivik, ktorý v roku 2011 pri teroristickom útoku v metropole Oslo a okolia zabil 77 ľudí, sa rozhodol znovu podať žalobu na nórsku vládu s cieľom vymôcť si ukončenie samoväzby. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na nórske médiá.

26.08.2022 13:34
breivik Foto:
Odsúdený masový vrah Anders Behring Breivik prichádza 18. januára 2022 v nórskom Skiene na súd v prvý deň pojednávania, kde žiadal o podmienečné prepustenie.
debata (3)

Breivik bol za teroristické útoky odsúdený v auguste 2012 na 21-ročný trest odňatia slobody, ktorý môže byť predlžovaný až na doživotie. Po celú dobu je držaný v samoväzbe, uviedol jeho právnik Öystein Storrvik.

Tento rok bol Breivik presťahovaný do iného väzenia, ale podľa Storrvika sa situácia ohľadom povolených ľudských kontaktov pre jeho klienta nezlepšila. „Nemá kontakt s nikým iným ako s väzenskými dozorcami,“ vyhlásil Storrvik, ktorý to označil za porušovanie ľudských práv.

Ted Kaczynski, Unabomber Čítajte viac Terorista tiež môže byť legendou. Matematik 'Unabomber' Kaczynski inšpiroval aj Breivika, má 80

V roku 2017 nórsky odvolací súd rozhodol, že Nórsko neporušuje pri Breivikovom väznení ľudské práva. Zvrátil tak verdikt súdu prvej inštancie z roku 2016, ktorý uznal niektoré Breivikove sťažnosti a označil jeho držanie v izolácii za neľudské a ponižujúce zaobchádzanie.

Na konci júla 2011 Breivik vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá pripravila o život osem ľudí. Krátko na to postrieľal 69 členov letného tábora sociálnodemokra­tickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya.

Tento rok v januári nórsky súd zamietol Breivikovu žiadosť o podmienečné prepustenie. Podľa verdiktu súdu v Telemarku musí krajne pravicový radikál, ktorý sa hneď po príchode do súdnej siene uviedol nacistickým pozdravom, zostať vo väzení, pretože je naďalej nebezpečný.

Anders Behring Breivik Čítajte viac Breivika prevezú do väzenia neďaleko ostrova Utöya, kde vraždil
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Anders Breivik #Nórsko