Jeden z favoritov talianskych volieb obvinil Rusko zo zasahovania do kampane

Jeden z favoritov talianskych parlamentných volieb a šéf stredoľavicovej Demokratickej strany (PD) Enrico Letta obvinil Rusko zo zasahovania do talianskej predvolebnej kampane bez toho, aby svoje slová doložil konkrétnymi dôkazmi. Letta, ktorého strana je v prieskumoch pre septembrové voľby zatiaľ druhá za krajnou pravicou, to vyhlásil v rozhovore so španielskym denníkom El Periódico.

26.08.2022 15:56
Enrico Letta Foto:
Enrico Letta
debata (15)

„Rusko vstúpilo do tejto volebnej kampane. Existuje silné zasahovanie Ruska v prospech pravice, pretože (ruská vláda) vie, že naša pozícia bude rovnaká, akú má doterajšia talianska vláda, teda protiputinovská. Zatiaľ čo Salvini a Berlusconi sú dvaja kamaráti Ruska,“ povedal Letta španielskemu denníku s odkazom na predsedu krajne pravicovej strany Liga Mattea Salviniho a šéfa stredopravicovej formácie Hore Talianska Silvia Berlusconiho.

Putin ma sklamal

Salvini aj Berlusconi mali v minulosti blízko k ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi. Po začiatku ruskej invázie na Ukrajine ale Salvini agresiu Moskvy voči jej susedovi odsúdil a Berlusconi uviedol, že ho Putin rozhodnutím zaútočiť na susednú krajinu sklamal. Po rozpade širokej vládnej koalície a vyhlásení predčasných volieb minulý mesiac sa v talianskej tlači objavili špekulácie, že Salvini a Berlusconi o páde kabinetu premiéra Maria Draghiho rokovali so zástupcami ruského veľvyslanectva v Ríme. Obaja tieto obvinenia odmietli.

Giorgia Meloniová Čítajte viac Obráti sa po voľbách Taliansko k Rusku? Vysvetľuje politológ

Podľa Lettu o „zasahovaní“ do talianskej kampane svedčia aj slová ruského exprezidenta Dmitrija Medvedeva, ktorý podľa neho na internete vyzval Európanov, aby „pri urnách potrestali svoje hlúpe vlády“. Medvedev už minulý mesiac na sociálnej sieti Telegram zdieľal fotky Draghiho a britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý na čele vlády tiež končí, a pridal k tomu obrázok s veľkým otáznikom, ako by sa pýtal, kto bude ďalší.

V prieskumoch vedú Bratia

Prieskumy pred talianskymi voľbami zatiaľ s miernym náskokom pred PD vedie krajne pravicová strana Bratia Talianska, ktorá sa ako jediná z parlamentných strán nepodieľala na predchádzajúcej širokej vládnej koalícii. Jej šéfka Giorgia Meloniová tento týždeň v rozhovore s agentúrou Reuters uviedla, že pokiaľ koalícia pravicových strán vyhrá voľby a zostaví vládu, bude podporovať vojenskú pomoc Ukrajine. Tiež povedala, že sa bude snažiť obmedziť ekonomickú expanziu Číny.

Letta tiež denníku El Periódico povedal, že verí vo víťazstvo svojej strany a pripomenul, že 45 percent voličov zatiaľ zostáva nerozhodnutých.

15 debata chyba