Americký rezort spravodlivosti zverejnil podklady pre domovú prehliadku u Trumpa

Americké ministerstvo spravodlivosti v piatok zverejnilo čiastočne začiernený dokument, ktorý bol podkladom pre nedávnu domovú prehliadku v rezidencii bývalého prezidenta Donalda Trumpa na Floride.

26.08.2022 19:05 , aktualizované: 19:48
Trump Foto: ,
Donald Trump počas odchodu z Trump Tower v stredu 10. augusta 2022 v New Yorku.
debata (11)

Zverejnený dokument je miestoprísažným vyhlásením, ktoré presvedčilo sudcu, aby vydal príkaz na prehliadku u Trumpa. Právnici ministerstva spravodlivosti boli proti jeho zverejneniu, sudca však mal opačný názor. Jeho zverejnenie povolil s tým, že citlivé informácie dôležité pre pokračujúce vyšetrovanie a národnú bezpečnosť musia byť začiernené.

Tento dokument tak môže aspoň čiastočne ozrejmiť vyšetrovanie Trumpa, ktorý vo svojej rezidencii Mar-a-Lago údajne držal tajné vládne dokumenty.

14 škatúľ s tajnými dokumentmi

Celkovo 14 z 15 škatúľ s dokumentmi, ktoré si agenti FBI odniesli z domovej prehliadky u Trumpa, obsahovalo materiály označené ako tajné. Vyplýva to z dokumentu FBI, ktorý zverejnili v piatok. FBI podozrieva Trumpa, že tajné materiály držal doma nezákonne.

Trump, ktorý zvažuje opätovnú kandidatúru na prezidenta v roku 2024, raziu kritizoval. Agentúra AFP cituje jeho vyhlásenie, že údajne spolitizované orgány činné v trestnom konaní nemajú podľa zákona o prezidentských záznamoch právo vstúpiť do jeho rezidencie a „ukradnúť, čo vidia“, vrátane pasov a dôverných osobných právnych dokumentov, ktoré podľa zákona nie je občan povinný vydať.

Trump Čítajte viac U Trumpa našla FBI tajné dokumenty, je podozrivý zo špionáže
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump