185. deň: Kyjev vychvaľuje západné zbrane. Moskva presúva tretí armádny zbor

Americké raketomety HIMARS a ďalšie systémy s ďalekým dosahom pomohli zmeniť situáciu na bojisku, kde malo prevahu ruské delostrelectvo. Ukrajina ich chváli, ruskí predstavitelia tvrdia, že nemajú na konflikt podstatný vplyv. Minister obrany Šojgu zase napríklad o amerických húfniciach M-777 tvrdí, že sú rozmaznané, ťažko opraviteľné a vhodné najmä na výstavu.

27.08.2022 08:30 , aktualizované: 20:08
Nemecko, Ukrajina, Scholz, vojna na Ukrajine Foto: ,
Nemecký kancelár Olaf Scholz nastupuje do tanku Gepard počas prehliadky výcvikového programu pre ukrajinských vojakov vo vojenskom výcvikovom priestore v meste Putlos v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko na severe Nemecka vo štvrtok 25. augusta 2022.
debata (495)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 185. deň
  • Rusko zvýšilo intenzitu útokov na doneckom úseku frontu

VIDEO: Rýchle a presné. Ukrajinci ničia Rusov húfnicami M777

Video

20:05 Rusko zrejme presúva k hraniciam s Ukrajinou takzvaný tretí armádny zbor, ktorý nedávno vytvorilo v snahe posilniť rady vojakov bojujúcich na Ukrajine. Informovala o tom investigatívna organizácia Conflict Intelligence Team (CIT). Podľa organizácie o tom svedčia fotografie a videozáznamy z posledných dní, ktoré zobrazujú prevoz armádnej techniky po železnici vrátane raketového systému Buk a tankov.

„Prevoz systému Buk svedčí o presune rozsiahlej formácie, napríklad celej armády. V danom prípade možno predpokladať, že ide o presun celého tretieho armádneho zboru, alebo aspoň jeho časti, ktorá je považovaná za bojaschopnú,“ uviedla na sociálnych sieťach CIT.

Formácia podľa CIT vyšla 22. a 24. augusta z Nižegorodskej oblasti a pohybuje sa smerom do Rostovskej oblasti, k ukrajinským hraniciam. Konečná stanica, do ktorej formácia mieri, sa volá Neklinovka a leží blízko frontu v ukrajinskej Doneckej a Záporožskej oblasti.

O formovaní tretieho armádneho zboru v Nižegorodskej oblasti informovala prvýkrát v júli ukrajinská rozviedka. Podľa zdrojov CIT je zbor dobre vybavený pokiaľ ide o armádnu techniku, ale jeho príslušníci „sa nevyznačujú bojovým nasadením, disciplínou alebo snahou naučiť sa ovládať techniku, ktorá im bola zverená“.

Na vznikajúci tretí armádny zbor upozornilo tiež britské ministerstvo obrany. Pred dvoma týždňami informovalo, že zbor naberá mužov do 50 rokov z takzvaných dobrovoľníckych práporov, ktorých vytvorenie predtým Kremeľ pravdepodobne nariadil jednotlivým ruským regiónom. Snaha vytvoriť 16 takýchto práporov ale stroskotala, uviedol podľa Unian hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Vadym Skibickyj.

Náborári podľa britského ministerstva záujemcom o vstup do tretieho armádneho zboru ponúkali po nasadení na Ukrajine peňažné odmeny. Ministerstvo tiež poznamenalo, že armádne zbory v Rusku zvyčajne majú 15 000 až 20 000 vojakov, ale že pre Moskvu zrejme bude ťažké vybudovať skupinu v plnej sile vzhľadom na obmedzený počet Rusov, ktorí sú ochotní sa dobrovoľne zapojiť do bojov na Ukrajine.

17:48 Minister obrany SR Jaroslav Naď a česká ministerka obrany Jana Černochová podpísali v sobotu v priestoroch Leteckej základne Malacky-Kuchyňa deklaráciu medzi slovenským a českým rezortom obrany pri obstaraní pásových obrnených vozidiel. Uzavreli tiež zmluvu o spolupráci českej spoločnosti Aero Vodochody a Leteckých opravovní Trenčín pri spoločných projektoch.

15:26 Americké úrady a pozorovateľská misia OSN dostali informáciu, že v bojoch na východe Ukrajiny prišiel o život americký občan Alan Joshua bojujúci na strane ukrajinských vládnych jednotiek. Oznámila to ombudsmanka separatistickej Doneckej ľudovej republiky Darja Morozovová.

Američana podľa nej zabili 23. augusta prílušníci separatistickej milície pri východoukrajinskej obci Jehorivka. „Vyjadrili sme pripravenosť odovzdať pozostatky príbuzným,“ dodala Morozovová. Ešte skôr o zabití dvadsaťštyriročného amerického občana informoval gubernátor ruského Prímorského kraja Oleg Kožemako, uviedla stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Smrť amerického dobrovoľníka potvrdilo magazínu Newsweek americké ministerstvo zahraničia, ktoré sa s odvolaním na pozostalých zdržalo ďalších vyjadrení.

13:07 Ukrajinská energetická spoločnosť Enerhoatom v sobotňajšom vyhlásení upozornila na vysoké riziko úniku rádioaktívnych látok v dôsledku pokračujúceho ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne okupovanej ruskými vojskami. Z ostreľovania najväčšej jadrovej elektrárne v Európe sa v sobotu opäť navzájom obvinili obe znepriatelené strany, čo sa v poslednom čase stalo už niekoľkokrát. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že za posledných 24 hodín ukrajinské jednotky na elektráreň strieľali trikrát, podľa Enerhoatomu strieľali Rusi.

12:20 Británia daruje Ukrajine diaľkovo ovládané prístroje, ktoré Kyjevu poslúžia na vyhľadávanie a zneškodňovanie ruských námorných mín. Oznámilo to britské ministerstvo obrany. Okrem toho Británia zabezpečí aj výcvik ukrajinských námorníkov pre obsluhu týchto zariadení, napísala agentúra Reuters. Časť z nich už výcvik začala.

Šesť „miniponoriek“ má Kyjevu uľahčiť vyčistenie pobrežia od ruských výbušných zariadení. Prístroje väčšinou operujú v plytkých vodách a môžu dosiahnuť hĺbku až 100 metrov. Tri zariadenia Británia poskytne zo svojich skladov, ďalšie tri musia ešte len objednať u výrobcov.

Britské ministerstvo obrany tvrdí, že Rusko zaminovalo časť ukrajinského pobrežia, aby sťažilo námornú dopravu do Ukrajiny. To napríklad skomplikovalo prepravu poľnohospodárskych komodít cez Čierne more. „Nesmieme dopustiť, aby uspel cynický pokus Ruska držať ako rukojemníka svetové dodávky potravín,“ uviedol britský minister obrany Ben Wallace.

Obnovenie prepravy poľnohospodárskych komodít umožnili dohody uzavreté Ukrajinou, Ruskom, Tureckom a OSN. Za prvé štyri augustové týždne z ukrajinských prístavov vyplávali lode s nákladom jedného milióna ton obilia a ďalšej poľnohospodárskej produkcie. Kyjev by však mesačný objem vývozu chcel strojnásobiť.

Británia patrí medzi krajiny, ktoré Ukrajine dodali najviac zbraní a vojenského zariadenia od začiatku ruskej invázie. Londýn navyše spustil výcvikový program, ktorým by malo podľa plánov prejsť na 10.000 ukrajinských vojakov.

10:24 Rusko v posledných piatich dňoch zvýšilo intenzitu útokov svojich vojsk na doneckom úseku frontu v Donbase na východe Ukrajiny zrejme v snahe pripútať tu ďalšie ukrajinské jednotky, ktoré by inak mohli chystať veľkú protiofenzívu, upozornilo britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na poznatky vojenskej rozviedky.

Severne od Donecka, bašty proruských separatistov, sa odohrávajú intenzívne boje pri mestách Siversk a Bachmut. Proruské separatistické milície pravdepodobne dosiahli určitý postup smerom k centru dediny Pisky blízko doneckého letiska. Celkovo však ruské sily podľa Britov zaznamenali len malé územné zisky. Existuje reálna možnosť, že Rusko zvýšilo svoje úsilie na Donbase v snahe viazať ďalšie ukrajinské jednotky uprostred špekulácií, že Ukrajina plánuje veľkú protiofenzívu, myslí si Londýn.

Deň nezávislosti / Pochod Slobody / Ukrajina / Čítajte viac Ukrajinský protiútok je za dverami. Môže viesť k pádu Putina?

Rusko od 24. februára, teda od začiatku vojny proti Ukrajine, prišlo už o 46 500 vojakov, odhadol v sobotu ukrajinský generálny štáb.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) považuje za málo pravdepodobnú perspektívu úspechu fiktívnych septembrových referend o pripojení okupovaných ukrajinských území k Rusku napriek vyhláseniu o ich príprave. Dôvodom sú spory vo vnútri okupačných úradov a pokračujúce útoky ukrajinských partizánov, predpokladajú analytici ISW.

Ruské médiá s odvolaním sa na zdroje v Kremli už skôr upozornili, že „referendum“ by sa nemuselo konať 11. septembra spolu s voľbami v ruských regiónoch, ako sa uvažovalo. Podľa ukrajinskej rozviedky nebol dátum hlasovania ešte stanovený.

ISW poukázal tiež na premiestňovanie ruskej vojenskej techniky z anektovaného Krymu do Ruska, pravdepodobne pod vplyvom pokračujúcich ukrajinských útokov proti ruským základniam na polostrove. Zároveň sa podľa ISW posilňuje krymská protivzdušná obrans, aby bola schopná lepšie čeliť útočiacim ukrajinským dronom. Tvrdenia znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach overiť z nezávislých zdrojov.

10:14 Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára už takmer 5,84 milióna ľudí, oznámila v sobotu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom agentúra PAP. Podľa SG jej príslušníci vykonali v piatok približne 24 800 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny a v sobotu k 07.00 h dosiahol počet príchodzích osôb okolo 8 000. Pohraničná stráž tiež uviedla, že v piatok odišlo z Poľska na Ukrajinu zhruba 33 200 ľudí. A z poľského územia na ukrajinské prešli od začiatku vojny už dovedna takmer štyri milióny jedincov.

8:30 Ukrajina ďalekonosnými raketometami dodanými zo Západu zničila už viac ako 50 ruských skladísk zbraní, uviedlo v piatok ministerstvo obrany v Kyjeve. Šéf Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj zase uviedol ukrajinské sily zasiahli umiestnenie ruských jednotiek v hoteli Donbas v meste Kadijivka a usmrtili pritom asi 200 ruských výsadkárov. Agentúra Unian s odvolaním sa na komentátora Denisa Kazanského napísala, že zásah bol vykonaný práve z raketometov HIMARS.

Západom dodané raketomety sa vyznačujú väčšou presnosťou a dlhším dostrelom ako zbrane sovietskej konštrukcie, ktorými Ukrajina predtým disponovala. Nové zbrane umožnili ukrajinským jednotkám zasahovať predtým nedosiahnuteľné ruské ciele. Podľa vojenských odborníkov ich júnové zaradenie do výzbroje pomohlo zmeniť dynamiku bojov, v ktorých malo doteraz prevahu ruské delostrelectvo.

Ruská strana účinok týchto zbraní spochybňuje. „Pokiaľ ide o (raketomety) HIMARS, tie samozrejme zatiaľ nepredstavujú takú významnú hrozbu,“ povedal pre francúzsku televíziu podľa ruskej agentúry TASS Dmitrij Medvedev, podpredseda ruskej bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident.

Uviedol však, že takéto zbrane môžu zasiahnuť vzdialené ciele v závislosti od kategórie rakiet. „To znamená, že keď tento druh strely letí 70 km – to je jedna vec, a keď je to 300–400 km – druhá, je to hrozba priamo pre územie Ruskej federácie,“ uviedol Medvedev podľa TASS.

Ruskí špecialisti pozorne študujú cudzie vojenské vybavenie zadržané na Ukrajine a tiež vyvíjajú spôsoby, ako ho potlačiť, povedal zase pred niekoľkými dňami ruský minister obrany Sergej Šojgu

Šojgu pre TASS uviedol, že zbrane ako húfnica M-777, viacnásobný raketový systém HIMARS, prenosné protitankové raketové systémy NLAW a Javelin, prenosný protilietadlový raketový systém Stinger, ručné zbrane a obrnené vozidlá, získali v zóne vojnových operácií.

Vo všeobecnosti však podľa šéfa ruského rezortu obrany možno povedať, že „toto je už dávno známe a pochopené, žiadne prekvapenia sa nekonajú“. Taktiež poznamenal, že Ukrajina je zásobovaná „haraburdami“ zo skladov Západu. Najmä z Poľska – tanky T-72, ktoré boli vyrobené v licenčnej verzii sovietskeho tanku, uviedla agentúra TASS.

„Pozreli sme sa na húfnice M777. Veľmi rozmaznané, ťažko opraviteľné. Môžete ich ukázať na výstave. Je to dobré, krásne, keď je všetko čisté a upratané a prach z ciest je odstránený. Ale v bojových operáciách je (húfnica M777) veľmi vrtošivá. Na rozdiel od našich, mimochodom, naše systémy sa ľahko udržiavajú a opravujú. To isté platí pre Javelin. No, nie sú také dobré, ako by vo všeobecnosti bolo žiaduce pre tých, ktorí ich predávajú. Naučili sme sa s nimi zaobchádzať, poznáme ich, rozumieme im, vidíme ich. Majú dostrel takmer dvakrát menší ako náš Kornet,“ cituje TASS ruského ministra.

Obidve strany konfliktu sa líšia aj v informáciách o tom, či fungujú všetky dodané raketomety HIMARS. Ukrajinské ministerstvo obrany hovorí, že vo výzbroji je naďalej všetkých viac ako 20 mobilných raketometov HIMARS, M270 a MARS. Rusko zase opakovane hlásilo, že sa raketomety HIMARS stali terčom jeho úspešných útokov. Pre svoje tvrdenia vo viacerých prípadoch ponúklo videozábery, ktorých pravdivosť ukrajinskí a západní vojenskí odborníci spochybňovali.

Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry Reuters ohlásilo aj zničenie americkej húfnice M-777, ktorú podľa neho ukrajinské sily používali na ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne. Húfnica bola podľa ruského ministerstva zničená západne od mesta Marhanec v Dnepropetrovskej oblasti.

Tvrdenie ani jednej z bojujúcich strán nemožno v situácii pokračujúcich bojov nezávisle overiť.

495 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine