Veľkolepý ohňostroj v Budapešti. Orbánovi ho nepokazili ani meteorológovia, ani počasie

Státisíce Maďarov i turistov sledovalo v sobotu večer ohňostroj na oboch brehoch Dunaja v Budapešti pri príležitosti štátneho sviatku založenia štátu a jeho zakladateľa - kráľa sv. Štefana.

28.08.2022 00:00
Maďarsko, Budapešť, ohňostroj Foto: ,
Státisíce Maďarov i turistov sledovalo 27. 8. 2022 ohňostroj na oboch brehoch Dunaja v Budapešti v Maďarsku pri príležitosti štátneho sviatku založenia štátu a jeho zakladateľa - kráľa sv. Štefana.
debata (20)

Ohňostroj, najväčší v Európe, sa mal konať v deň štátneho sviatku 20. augusta, avšak pre predpoveď zlého počasia ho preložili, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na server Origo.hu.

Státisíce Maďarov i turistov sledovalo 27. 8....
Státisíce Maďarov i turistov sledovalo 27. 8....
+16Státisíce Maďarov i turistov sledovalo 27. 8....

Počas veľkolepej šou, ktorá trvala 32 minút, použili 40 000 pyrotechnic­kých prostriedkov odpálených celkom zo 74 miest – z dvoch dunajských mostov i z plavidiel na rieke.

Program pozostával z rámcového moderovaného príbehu o najdôležitejších momentoch dejín Uhorska a Maďarska, z hudby, šou s použitím dronov, projekcií a z ohňostroja. Podujatie zabezpečovalo 300 záchranárov rozmiestnených na 43 miestach.

Hungary National Holiday Čítajte viac Ani búrka, ani ohňostroj. V Maďarsku padajú hlavy meteorológov

Vláda v pondelok bez zdôvodnenia s okamžitou platnosťou odvolala dvoch vedúcich celoštátnej meteorologickej služby OMSZ. Podľa médií aj meteorológov to súviselo s tým, že ohňostroj na oslavu maďarského štátneho sviatku 20. augusta bol odložený pre obavy z predpovedaných búrok, ktoré sa ale napokon nenaplnili.

V roku 2006 sa počas ohňostroja strhla prudká búrka. V poldruha miliónovom dave na brehu Dunaja vznikla panika, ktorá si vyžiadala päť ľudských životov a vyše 300 zranených.

Tradičný ohňostroj na oslavu vzniku štátu opozícia označila za „vyhadzovanie peňazí“ v čase ekonomickej krízy a navrhla jeho zrušenie.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Budapešť