Šojgu sa mal ocitnúť v nemilosti Putina. Môžu za to problémy na Ukrajine

Ruský minister obrany Sergej Šojgu je v súčasnosti v rámci vedenia krajiny zrejme "odsunutý na okraj", pričom o priebehu vojny na Ukrajine informujú prezidenta Vladimira Putina priamo operační velitelia.

29.08.2022 11:49
Vladimir Putin / Sergej Šojgu / Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
debata (159)

Uviedlo to v pondelok na sociálnej sieti britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvoláva na zistenia britskej tajnej služby a ruských nezávislých médií. Ministerstvo v dennom hodnotení situácie uvádza, že dôvodom sú problémy, ktorým Rusko čelí vo vojne s Ukrajinou.

Podľa správy si ruskí dôstojníci a vojaci s priamymi skúsenosťami z vojny „pravdepodobne bežne robia žarty“ zo Šojgua, keďže rezort údajne vedie neefektívne.

Predtým, ako sa stal ministrom obrany, Šojgu strávil väčšinu kariéry v stavebnom sektore a na ministerstve pre výnimočné situácie, dodalo britské ministerstvo s tým, že ruský minister sa „zrejme dlho snaží prekonať svoju povesť človeka, ktorému chýbajú podstatné vojenské skúsenosti“.

Šojgu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu už viackrát pomalšie tempo ofenzívy zdôvodňoval snahou „o minimalizovanie počtu civilných obetí“. Naposledy takto argumentoval minulý týždeň na stretnutí ministrov obrany Šanghajskej organizácie pre spoluprácu v Uzbekistane. „Robí sa všetko pre to, aby sme sa vyhli obetiam medzi civilistami. Bezpochyby to spomaľuje tempo ofenzívy, no robíme to zámerne,“ uviedol Šojgu.

Ukrajina Rusko vojna Čítajte viac Šojgu: Ofenzívu sme spomalili zámerne, všetko ale ide podľa plánu
159 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Sergej Šojgu #vojna na Ukrajine