Tisíce ortodoxných kresťanov protestovali v Belehrade proti konaniu akcie EuroPride

Tisíce ortodoxných kresťanov v nedeľu demonštrovali v srbskom hlavnom meste Belehrad proti uskutočneniu podujatia EuroPride, a to napriek tomu, že srbskí predstavitelia už predtým rozhodli, že toto celoeurópske stretnutie LGBTQ komunity naplánované na september sa konať nebude.

29.08.2022 13:30
Srbsko / Belehrad / LGBT / EuroPride / Foto: ,
Ľudia počas protestu proti usporiadaniu EuroPride, celoeurópskeho podujatia komunity LGBT v Belehrade, 28. augusta 2022
debata (25)

Protestujúci s ikonami, krížmi a náboženskými vlajkami pochodovali centrom Belehradu, modlili sa a skandovali a napokon sa zhromaždili pred Katedrálou svätého Sávu.

Srbský prezident Aleksandar Vučič v sobotu ohlásil, že po konzultáciách s vládou bude akcia EuroPride „odložená alebo zrušená“ vzhľadom na viaceré problémy, s ktorými krajina zápasí vrátane sporov s Kosovom.

Organizátori podujatia však avizovali, že sa predsa len uskutoční. „Pride sa bude konať podľa plánu 17. septembra,“ povedal belehradský koordinátor akcie Marko Mihajlovič.

Pravoslávna mníška drží ikonu počas protestu...
Ľudia držia portréty srbského generála...
+9Protest proti usporiadaniu EuroPridu v...

Srbský ortodoxný biskup Nikanor v nedeľu ocenil rozhodnutie srbského vedenia odvolať pride, ktorý nazval „znesvätením našej krajiny, našej cirkvi a našej rodiny“. Na túto „abnormalitu“ by sa malo podľa jeho slov reagovať ako v Rusku prezidenta Vladimira Putina, ktorého vo videozázname zverejnenom na webstránke novín Glas javnosti nazval „cárom planéty“.

Rusko v roku 2013 zaviedlo zákon zakazujúci LGBT „propagandu“ zameranú na mladistvých. Za jeho porušenie hrozia pokuty a väzenie. Prvé dva pochody pride, ktoré sa konali v Srbsku v rokoch 2001 a 2010, sprevádzali násilnosti. Od roku 2014 sa akcia v krajine koná pravidelne, avšak dohliada na ňu množstvo príslušníkov poriadkových síl.

Hostiteľom akcie EuroPride, pravidelného každoročného podujatia príslušníkov komunity LGBT, je vždy iné európske mesto. V rámci podujatia sa v meste, kde sa práve koná, usporadúva mnoho športových a kultúrnych akcií. EuroPride vyvrcholí víkendovým gay prideom, koncertmi či špeciálnymi klubovými večermi, ale aj vigíliou na pamiatku obetí choroby AIDS.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #EuroPride