V Iraku vypukli nepokoje, hlásia 12 mŕtvych. Armáda vyhlásila celoštátny zákaz vychádzania

Iracká armáda v pondelok vyhlásila celoštátny zákaz vychádzania od 19.00 h miestneho času (18.00h SELČ) po tom, čo stúpenci irackého šiitského duchovného Muktadá as-Sadra vtrhli do vládnej budovy v bagdadskej zelenej zóne.

29.08.2022 17:42 , aktualizované: 22:05
Irak / Bagdad / Muktadá as-Sadr / Foto: ,
Stúpenci irackého šiitského duchovného Muktadá as-Sadra pred vládnou budovou v bagdadskej zelenej zóne 29. augusta 2022
debata (2)

Stúpenci as-Sadra vtrhli do Republikánskeho paláca v Bagdade po tom, čo tento vplyvný iracký duchovný oznámil, že sa definitívne sťahuje z politiky.

Republikánsky palác je ceremoniálna budova v tzv. zelenej zóne Bagdadu, kde sídlia kľúčové štátne inštitúcie aj zahraničné veľvyslanectvá. Do zelenej zóny pritom podľa zdroja agentúry AFP smerujú tisícky stúpencov as-Sadra.

Jeden z očitých svedkov pre AFP neskôr uviedol, že sa v zelenej zóne aj strieľalo. Paľbu mali podľa neho spustiť stúpenci proiránskej koalície Koordinačný rámec, ktorá je politickým rivalom Sadrovho bloku.

Bezpečnostné zložky mali tiež pri vstupe do zelenej zóny použiť slzotvorný plyn v snahe rozohnať Sadrovych sympatizantov. Bilancia nepokojov podľa agentúry AFP stúpla na najmenej 12 mŕtvych a 270 zranených. Nepokoje neustali ani vo večerných hodinách.

zväčšiť Na snímke z 10. februára 2021 iracký šiitský... Foto: SITA/AP, Anmar Khalil
Muktadá as-Sadr Na snímke z 10. februára 2021 iracký šiitský duchovný Muktadá as-Sadr

Iracká armáda vyhlásila v tejto súvislosti v celom Bagdade zákaz vychádzania od 15.30 h miestneho času (14.30 h SELČ). „Úplný zákaz vychádzania sa týka všetkých vozidiel a občanov,“ uviedlo vo vyhlásení iracké Spojené veliteľstvo operácií.

Obsadeniu vládnej budovy v Bagdade predchádzalo oznámenie as-Sadra, že sa definitívne sťahuje z politiky pre patovú situáciu, ktorá nastala na irackej politickej scéne. Hoci tento vplyvný duchovný nikdy nezastával žiaden úrad je významnou osobnosťou irackej domácej politiky.

Svoj odchod z politiky oznámil as-Sadr dva dni po tom, čo vyzval všetky strany vrátane svojej vlastnej, aby sa vzdali vládnych pozícií a pomohli tak vyriešiť mesiace trvajúcu patovú situáciu.

Sadrov blok, politická strana tohto vplyvného irackého duchovného, vyhrala októbrové voľby, no as-Sadr v júni stiahol svojich poslancov z parlamentu po tom, čo sa mu nepodarilo zložiť novú vládu tak, ako požadoval. Patová situácia medzi as-Sadrom a jeho šiitskými rivalmi, ktorí majú blízko k Iránu, spôsobila, že Irak ostal zatiaľ najdlhšie obdobie bez vlády.

Stúpenci as-Sadra totiž od konca júla okupujú parlament a protestujú v blízkosti vládnych budov, čo zdržuje proces výberu nového prezidenta a premiéra krajiny.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #zákaz vychádzania