Povodne v Pakistane si od júna vyžiadali už 1 136 obetí, tretina krajiny je pod vodou

Povodne v Pakistane spôsobené monzúnovými dažďami si vyžiadali už 1136 životov a podľa predbežných odhadov vlády spôsobili v krajine škody za najmenej 10 miliárd dolárov.

30.08.2022 07:24 , aktualizované: 31.08.2022 06:31
pakistan, záplavy Foto:
Rodiny sedia 28. augusta 2022 blízko svojich vecí obklopených záplavovou vodou v meste Sohbat Pur v provincii Balúčistán na juhozápade Pakistanu.
debata (6)

Prívalové dažde, ktoré prišli už v júni, spláchli cesty, mosty, cez milión domov a aj plodiny z polí. Povodne zasiahli cez 33 miliónov ľudí, teda cez 15 percent populácie Pakistanu.

Ničivé povodne označil pakistanský premiér Šáhbáz ŠarífZa za „najhoršie v histórii Pakistanu“. „Škody na našej infraštruktúre sú obrovské a sú prítomné v celom Pakistane,“ povedal Šaríf novinárom na brífingu, na ktorom podrobne informoval o vládnom úsilí o pomoc a obnovu, uvádza AFP.

Tretina krajiny pod vodou

Šaríf dodal, že oprava poškodenej infraštruktúry a poskytnutie pomoci postihnutým bude stáť najmenej desať miliárd dolárov. Premiér zároveň požiadal o medzinárodnú podporu. „Každý cent bude použitý veľmi transparentne,“ prisľúbil.

„Doslova tretina Pakistanu je teraz pod vodou,“ popísala Sherry Rehmánová, ministerka pre klímu.

Podľa Rehmánovej je súčasná situácia „klimatickou humanitárnou katastrofou ohromných rozmerov“. Desaťtisíce rodín sa museli evakuovať zo svojich domovov k príbuzným, do štátnych utečeneckých táborov, alebo jednoducho von, kde čakajú na pomoc v podobe stanov, ale aj jedla a zdravotníckych potrieb.

Podľa ministra financií Ahsana Ikbala sa Pakistan stal obeťou klimatickej zmeny spôsobenej rozvinutými štátmi. „Naša uhlíková stopa je najnižšia na svete. Za toto nesie zodpovednosť medzinárodné spoločenstvo. Mali by nám pomôcť vylepšiť našu infraštruktúru tak, aby bola klimaticky odolnejšia,“ povedal Ikbala.

ekotitulka black Čítajte viac Klimatická výzva - úloha pre politikov či jednotlivca?

Generálny tajomník OSN António Guterres vycestuje na budúci týždeň do Pakistanu, aby si prezrel „oblasti najviac postihnuté touto bezprecedentnou klimatickou katastrofou“, uviedol v utorok jeho hovorca Stéphane Dujarric.

Očakáva sa, že Guterres priletí do Islamabadu 9. septembra, pričom do New Yorku sa vráti 11. septembra, povedal hovorca.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #povodne #Pakistan