V brazílskom pralese zomrel „najosamelejší muž sveta“

V Brazílii zomrel v odhadovanom veku 60 rokov domorodý muž, ktorý žil posledných 26 rokov v amazonskom pralese v úplnej izolácii, napísal web stanica BBC.

30.08.2022 07:59
debata (4)

Na jeho tele, ktoré bolo nájdené 23. augusta v hamaku pred slamenou chatrčou, neboli viditeľné známky násilia. Muž smrť zrejme očakával, a než si ľahol, pokryl svoje telo perím papagájov Ara.

V médiách bol známy ako „najväčší samotár na svete“ alebo tiež „muž z dier“. Patril do domorodého kmeňa, ktorý bol z väčšiny vyvraždený rančermi, ktorí v 70. rokoch v západobrazilskom štáte Rondonia rozširovali svoje územia. Posledných šesť jeho členov zahynulo v roku 1995 pri útoku nelegálnych ťažbárov. „Muž z dier“ bol jediným preživším.

Až trojmetrové jamy

Hoci nie je jasné, akým jazykom zosnulý muž hovoril alebo príslušníkom akého etnika bol, jeho kmeň sa prezýval „kmeň dier“ pre jamy, ktoré títo indiáni kopali pri love zveri v džungli alebo ako miesta pre úkryt. Podľa Altaira Josého Algayera, zamestnanca Národnej nadácie pre indiánov (Funai), ktorý mužovo telo objavil, mohli až trojmetrové jamy pre samotára mať náboženský význam. Funai oblasť od roku 1996 kvôli mužovej bezpečnosti sledovala.

Živého ho naposledy videli v roku 2018, kedy ho pracovníci Funai natočili na kameru, ako sekerou rúbe strom. Odvtedy Funai nachádzala iba desiatky slamených chatrčí, ktoré v džungli postavil, muža ale nevidela.

Neriadená kolonizácia v oblastiach Amazónie v 80. rokoch minulého storočia stála život rad príslušníkov tamojších domorodých kmeňov. Podľa Funai je v Brazílii zhruba 70 izolovaných indiánskych kmeňov, ktoré žijú v amazonských štátoch Acre, Amazonas, Mato Grosso, Roraima, Rondonia a Maranhao. Nie všetky tieto kmene ale boli doteraz zahliadnuté. Na celom svete žije podľa odhadu britskej mimovládnej organizácie Survival International asi stovka izolovaných kmeňov, najmä v Južnej Amerike, južnej Ázii a v Oceánii.

Costa Verde, Brazília, dom, palmy, prales, džungľa Čítajte viac Domorodí obyvatelia v Amazónii po tisíce rokov nevyhubili ani jediný druh
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #prales #Amazónsky prales