Štrajk holandských železničiarov ochromil vlakovú dopravu v takmer celej krajine

Štrajk zamestnancov štátnej železničnej spoločnosti NS ochromil v utorok vlakovú dopravu takmer na celom území Holandska.

30.08.2022 13:26
Štrajk / Železničiari / Vlak / Doprava / Foto: ,
Informačná tabuľa na železničnej stanici v holandskom Utrechte s oznamom o zrušení všetkých vlakových spojení počas štrajku železničiarov 30. augusta 2022
debata (1)

Do jednodňového štrajku za zvýšenie miezd a zlepšenie pracovných podmienok vstúpil personál NS v oblasti stredného Holandska, cez ktorú prechádzajú skoro všetky trate v krajine.

Utorkový štrajk neovplyvnil premávku vlakov na trati spájajúcej Amsterdam s medzinárodným letiskom Schiphol, na ktorej železničiari zastavili prácu už v pondelok. Po pondelkovom prerušení sa v utorok obnovila aj premávka medzinárodných vlakových liniek spoločností Thalys a Eurostar.

V utorok dopoludnia zívala prázdnotou aj ináč rušná stanica v Utrechte, ktorý je hlavným holandským železničným uzlom. Informačné tabule tam oznamovali cestujúcim len rušenie spojov v dôsledku štrajku.

Séria štrajkov na holandských železniciach sa koná po tom, ako zlyhali rokovania o novej kolektívnej zmluve. Železničiari požadujú zvýšenie platov a zlepšenie pracovných podmienok, pričom poukazujú na podzamestnanosť a rastúcu infláciu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Holandsko #štrajk železničiarov