Počet obetí nepokojov v Bagdade stúpol na 23, Irán uzavrel hranice s Irakom

Irán v utorok uzavrel svoje pozemné hranice s Irakom a zastavil aj lety do tejto krajiny v súvislosti s násilnosťami v Bagdade. Nepokoje v irackom hlavnom meste vypukli v pondelok a pokračovali v noci na utorok a vyžiadali si už najmenej 23 obetí na životoch a stovky zranených.

30.08.2022 14:30
Irak / Pohreb / Foto: ,
Príbuzní počas pohrebu muža, ktorý zahynul počas nepokojov v bagdadskej zelenej zóne, 30. augusta 2022 v irackom Nadžáfe
debata (1)

Ozbrojené strety vyvolalo oznámenie vplyvného duchovného vodcu Muktadá as-Sadra, že definitívne odchádza z politiky. Sadr na protest proti nepokojom oznámil hladovku.

Sadr sa Iračanom v utorok ospravedlnil po tom, čo si strety medzi znepriatelenými moslimskými šiitskymi skupinami vyžiadali mŕtvych. „Toto nie je revolúcia, pretože stratila svoj mierový charakter, prelievanie irackej krvi je zakázané,“ povedal Sadr.

Iracké bezpečnostné sily v utorok podľa miestnej tlačovej agentúry zrušili celoštátny zákaz vychádzania, ktorý platil od pondelkového večera. Sadr navyše vyzval svojich protestujúcich priaznivcov, aby sa stiahli z vládnej zóny, kde eskalovali strety s vládnymi zložkami. Sadrovi stúpenci začínajú po výzve svojho vodcu opúšťať vládnu zónu.

V tejto prísne stráženej časti mesta sa v noci ozývali explózie a guľometná paľba. Podľa bezpečnostných zložiek sa stretávali Sadrovi stúpenci a príslušníci jeho milícií s irackými zložkami brániacimi vládnu štvrť a polovojenskými organizáciami podporovanými Iránom. Iracká armáda neskôr uviedla, že irackí ozbrojenci vypálili štyri rakety do vládnej zóny, ktorá je sídlom irackej vlády.

Po Sadrovom vyhlásení o jeho rezignácii vtrhli jeho stúpenci do sídla vlády. Sadr na protest proti používaniu zbraní oboma stranami začal hladovku.

Stúpenci irackého šiitského duchovného Muktadá...
Príslušníci irackých bezpečnostných zložiek...
+4Príbuzní počas pohrebu muža, ktorý zahynul...

Popri Iráne, ktorý svojim obyvateľom dôrazne odporučil, aby do Iraku necestovali, sa k podobnému kroku rozhodli aj ďalšie okolité krajiny. Kuvajt napríklad vyzval svojich občanov, aby Irak opustili. Dubajské aerolinky Emirates v utorok pozastavili lety do Bagdadu kvôli pokračujúcim nepokojom s tým, že dopravca situáciu starostlivo sleduje. Či budú lety obnovené v stredu, aerolinky neuviedli.

Sadrovo hnutie vyšlo ako najsilnejšia formácia z minuloročných októbrových volieb, ale neskôr sa odmietlo podieľať na zostavovaní vlády a Sadrovi priaznivci teraz organizujú protesty a požadujú vypísanie nových volieb. Svoju popularitu získal Sadr vďaka hlasnej opozícii voči Spojeným štátom a iránskemu vplyvu na irackú politiku.

„Rozhodol som sa už nevmiešavať do politických záležitostí. Ohlasujem svoj definitívny odchod z politiky,“ uvádza sa v Sadrovom pondelkovom tweete. Podľa agentúry Reuters Sadr tiež oznámil, že ukončí činnosť inštitúcií s ním spojených a že ide o reakciu na patovú politickú situáciu. Naďalej budú fungovať iba niektoré kultúrne a náboženské organizácie.

Irak vedie kabinet dosluhujúceho premiéra Mustafu Kázimího, ktorý „až do odvolania“ pozastavil činnosť vlády a vyzval Sadra, aby „dal demonštrantom pokyn na odchod z vládnych inštitúcií“, napísala agentúra AFP.

Sadr kritizuje ostatných šiitskych politických vodcov za to, že sa nepripojili k jeho návrhom reforiem. Jeho podporovatelia protestujú pri parlamente a vládnych budovách už od konca júla a narúšajú proces výberu nového prezidenta a premiéra.

zväčšiť Vplyvný iracký šiitský duchovný Muktadá Sadr Foto: SITA/AP, Anmar Khalil
Muktadá Sadr Vplyvný iracký šiitský duchovný Muktadá Sadr

Duchovný už v júni stiahol z parlamentu poslanca zvoleného za jeho blok po tom, čo nedokázal zostaviť vládu bez účasti svojich rivalov, ktorými sú predovšetkým šiitske politické strany podporované Teheránom. Sadr trvá na zvolaní predčasných volieb a rozpustení parlamentu. Žiadny politik, ktorý bol pri moci od americkej invázie v roku 2003, by nemal byť v úrade, vyhlásil Sadr.

Irak / Bagdad / Muktadá as-Sadr / Čítajte viac V Iraku vypukli nepokoje, hlásia 12 mŕtvych. Armáda vyhlásila celoštátny zákaz vychádzania
1 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #Irak #Bagdad