Mal spolupracovať s českou rozviedkou. Ruskému novinárovi Safronovovi hrozí 24 rokov

Prokurátor navrhol trest 24 rokov väzenia pre ruského novinára, poradcu šéfa Roskozmosu Ivana Safronova, ktorý je obžalovaný z vlastizrady kvôli údajnej spolupráci s českou rozviedkou.

30.08.2022 13:58 , aktualizované: 14:59
ivan safronov Foto: ,
Bývalý ruský novinár Ivan Safronov stojí medzi mrežami v súdnej sieni 7. júla 2020 v Moskve
debata (12)

„Maximálny trest podľa daného článku zákona je 20 rokov,“ upozornil denník Kommersant, pre ktorý Safronov predtým pracoval. Súdny proces sa odohráva za zatvorenými dverami s vylúčením médií a verejnosti.

Safronov od začiatku akúkoľvek vinu odmieta. Zdôrazňuje, že sa venoval len žurnalistike a nemal prístup k štátnemu tajomstvu. Obvinenie pripisuje snahe tajnej služby o výrobu špiónov, keď tých skutočných je ťažké odhaliť a chytiť.

„Zástupca obžaloby požiadal súd, aby Safronova uznal vinným z vlastizrady a uložil mu trest 24 rokov odňatia slobody v nápravnom zariadení s prísnym režimom,“ citovala agentúra z vyjadrenia súdu.

Safronova zatkla v júli 2020 ruská tajná služba FSB a obvinila ho z vlastizrady. Tajná služba tvrdí, že novinára v roku 2012 zverbovala česká rozviedka.

Safronov podľa FSB odovzdával tajné informácie o dodávkach ruských zbraní postsovietskym štátom, na Blízky východ, do Afriky a na Balkán a tieto informácie by vraj štáty NATO mohli použiť proti bezpečnosti Ruska.

Podľa vyšetrovateľov mal novinár tiež odovzdávať informácie o pôsobení ruských vojakov v Sýrii politológovi Demurimu Voroninovi, ktorý ich vraj ďalej preposielal nemeckej tajnej službe. Voronin podľa vyšetrovacieho spisu údajne zaplatil Safronovovi za poskytnuté údaje 248 dolárov. Podľa prokuratúry sa novinár dopúšťal trestných činov kvôli odmene.

Server Meduza upozornil, že podľa investigatívnych novinárov možno všetky informácie, ktorých odovzdanie českej rozviedke kladie obžaloba Safronovovi za vinu, je možné nájsť vo voľne prístupných zdrojoch.

Politológ Demuri Voronin, ktorý predtým pristúpil na dohodu s vyšetrovateľmi výmenou za svedectvo proti Safronovovi, na súde poskytol výpoveď očisťujúcu Ivana Safronova, povedal v pondelok agentúre RIA Novosti novinárov obhajca Ivan Pavlov, bez ďalších podrobnosti o výpovedi svedka obžaloby.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Roskosmos #Ivan Safronov