Orbána si predvolal rumunský antidiskriminačný úrad. Nepáči sa mu výrok o miešaní rás

Rumunský úrad na boj proti diskriminácii (CNCD) si predvolal maďarského premiéra Viktora Orbána v súvislosti s jeho výrokmi o miešaní rás, ktorých sa mal dopustiť v júli v Sedmohradsku, informovala agentúra APA.

31.08.2022 06:31
orbán Foto:
Výroky maďarského premiéra Viktora Orbána o nemiešaní sa Maďarov s ľuďmi s mimoeurópskymi koreňmi nedávno ostro odsúdil Európsky parlament.
debata (3)

Orbán by sa mal pred radu dostaviť 1. septembra, píše APA s odvolaním sa na rumunské médiá. V prípade, že CNCD výroky maďarského premiéra uzná za diskrimináciu, bude mu podľa rumunských zákonov hroziť pokuta.

Predvolanie bolo Orbánovi doručené prostredníctvom maďarského veľvyslanectva v Bukurešti. CNDC na jeho výroky upozornil Alexandru Muraru – podpredseda rumunskej Národnej liberálnej strany (PNL) a poradca rumunského premiéra pre záležitosti antisemitizmu a xenofóbie. Orbán sa predmetných výrokov podľa Murarua dopustil počas súkromnej návštevy Rumunska a nie pri výkone svojich oficiálnych povinností.

Na Orbána sa vzťahuje imunita a preto CNCD nemohol zasiahnuť bezprostredne po jeho prejave. Tento úrad má však zo zákona povinnosť zaoberať sa každou sťažnosťou, píše APA.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Rumunsko