Johnson vyzdvihol odvahu Gorbačova, Macron ho označil za muža mieru

Britský premiér Boris Johnson ocenil odvahu a zásadovosť zosnulého bývalého lídra ZSSR Michaila Gorbačova.

31.08.2022 07:04 , aktualizované: 17:59
Michail Gorbačov Foto: ,
Bývalý sovietsky vodca Michail Gorbačov sa zúčastňuje na moskovskej premiére filmu 8. novembra 2018. Nakrútili ho Werner Herzog a britský filmár Andre Singer na základe ich rozhovorov.
debata (34)

Francúzsky prezident Emmanuel Macron ho označil za „muža mieru“. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP a vyjadrení Johnsona a Macrona na sociálnej sieti.

Už sú spolu. Raisa, celoživotná láska Gorbačova

Manželmi sa stali v roku 1953. Raisa Gorbačová bola po boku Michaila Gorbačova až do svojej smrti v roku 1999.

Fotogaléria
Raisa Gorbačovová (1932 - 1999) a Michail...
Gorbačovovci v roku 1989 na návšteve Pekingu.
+5Raisa Gorbačovová v Paríži v roku 1985.

Johnson na Twitteri napísal, že vždy obdivoval odvahu a zásadovosť, ktorú Gorbačov preukázal, keď doviedol studenú vojnu k mierovému ukončeniu.

„Jeho neúnavná oddanosť k otvoreniu sovietskej spoločnosti v čase Putinovej agresie na Ukrajine zostáva príkladom pre nás všetkých,“ napísal Johnson.

Macron označil Gorbačova za „muža mieru“, ktorý podľa jeho slov „otvoril Rusom cestu slobody“. „Jeho oddanosť k mieru v Európe zmenila našu spoločnú históriu,“ uviedol francúzsky prezident na Twitteri.

Čaputová: Veril v lepšie Rusko

Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila sústrasť nad smrťou Gorbačova. „Zomrel Michail Gorbačov, posledný sovietsky líder, ktorý takisto pomohol ukončiť studenú vojnu,“ uviedla Čaputová na Twitteri. Gorbačov podľa jej slov veril v lepšie Rusko než to, ktoré vidíme dnes.

Aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová si pripomenula zásluhy Gorbačova na ukončení studenej vojny. „Michail Gorbačov bol líder, ktorý mal rešpekt a dôveru,“ napísala na Twitteri von der Leyenová. Pripomenula, že tento politik sa výrazne podieľal na ukončení studenej vojny a strhnutí železnej opony, čo uvoľnilo cestu pre slobodnú Európu.

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Gorbačova označil za jedinečného vodcu, ktorý zmenil svet k lepšiemu, píše AFP. „Gorbačov bol výnimočný štátnik, ktorý zmenil priebeh dejín,“ uviedol Guterres vo vyhlásení. Tento bývalý líder ZSSR podľa jeho slov urobil pre nenásilné ukončenie studenej vojny viac než ktorýkoľvek iný.

Putin vyjadril hlbokú sústrasť

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril hlbokú sústrasť nad smrťou posledného lídra bývalého Sovietskeho zväzu Michaila Gorbačova, ktorý zomrel v utorok. Oznámil to v stredu Putinov hovorca. TASR správu prevzala za agentúry AFP.

„Prezident Putin vyjadruje svoju hlbokú sústrasť nad smrťou Michaila Gorbačova. Ráno pošle sústrastný telegram jeho rodine a priateľom,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ruským médiám, píše AFP.

Biden: Gorbačov priniesol svetu viac bezpečnosti a slobody

Bývalý prezident ZSSR Michail Gorbačov bol jedným z mála sovietskych predstaviteľov, ktorí mali odvahu priznať, že je potrebná zmena. Uviedol to americký prezident Joe Biden v reakcii na úmrtie tohto bývalého sovietskeho lídra. TASR o tom informuje na základe oficiálneho vyjadrenia zverejneného na webovej stránke Bieleho domu.

„Keď sa (Gorbačov) ujal moci, studená vojna trvala už takmer 40 rokov a komunizmus ešte dlhšie, malo to devastujúce následky… Po niekoľkých desaťročiach politických represálií zaviedol demokratické reformy,“ uviedol Biden.

„Ako sovietsky líder spolupracoval s (bývalým americkým) prezidentom Ronaldom Reaganom na obmedzení jadrového arzenálu oboch našich krajín, čo prinieslo úľavu na celom svete ľudom, ktorí sa modlili za koniec pretekov v jadrovom zbrojení,“ uviedol šéf Bieleho domu vo vyhlásení.

Prezident SR Rudolf Schuster (vľavo) sa počas...
Michail Sergejevič Gorbačov (91)
Ruský...
+14Bývalý sovietsky vodca Michail Gorbačov sa...

Vďaka bývalému sovietskemu vodcovi Michailovi Gorbačovovi sa Rusko mohlo pokúsiť o etablovanie demokracie, vyhlásil v stredu nemecký kancelár Olaf Scholz. Posledný najvyšší predstaviteľ Sovietskeho zväzu však podľa šéfa nemeckej vlády zomrel v čase, keď „v Rusku demokracia nielen stroskotala“, ale v dôsledku konania jeho prezidenta Vladimira Putina v Európe vznikajú nové hroby. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA.

„Práve preto myslíme na Michaila Gorbačova a na jeho dôležitosť pre vývoj Európy aj našej krajiny v uplynulých rokoch,“ uviedol Scholz. Gorbačova nazval odvážnym reformátorom, ktorého politický prístup umožnil znovuzjednotenie Nemecka a odstránenie železnej opony.

Pohreb bude v sobotu

Pohreb Michaila Gorbačova bude v sobotu 3. septembra, oznámila jeho dcéra Irina. Posledná rozlúčka sa podľa nej bude konať v Stĺpovej sieni Domu odborov a pochovaný bude na Novodevičom cintoríne v Moskve. Spočinie vedľa manželky Raisy, ktorá zomrela v roku 1999. Či bude pohreb štátny, zatiaľ nie je jasné.

Podľa Interfaxu Gorbačovova dcéra pri odpovedi na túto otázku zaváhala. Hovorca prezidenta Vladimíra Putina už skôr uviedol, že Kremeľ sa počas dneška rozhodne, či Gorbačovovi usporiada štátny pohreb. Isté zatiaľ nie je ani to, či sa na rozlúčke zúčastní aj Putin. Kremeľ to oznámi neskôr, povedal agentúre TASS hovorca Dmitrij Peskov.

V Stĺpovej sále bol po smrti v roku 1953 vystavený aj sovietsky diktátor Josif Stalin.

Michail Sergejevič Gorbačov (91) Čítajte viac Zomrel Michail Gorbačov, prvý a posledný prezident Sovietskeho zväzu

Gorbačov zomrel v utorok v moskovskej Ústrednej nemocnici veku 91 rokov po dlhej chorobe. Tento štátnik bol marci 1985 zvolený za generálneho tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (ÚV KSSZ). Prezidentom Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) bol od marca 1990 do decembra 1991. Za svoju činnosť získal Gorbačov v roku 1990 Nobelovu cenu za mier.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Michail Gorbačov