Gorbačov verzus Putin? Od rozpadu ZSSR k vojne Ruska proti Ukrajine

Predstavujú minulosť, súčasnosť a asi aj budúcnosť Ruska. Práve zosnulý sovietsky líder Michail Gorbačov a šéf Kremľa Vladimir Putin mali komplikovaný vzťah. Obaja však odrážajú historický vývoj Ruska v posledných desaťročiach.

31.08.2022 15:23
Gorbačov, Putin Foto: ,
Michail Gorbačov a Vladimir Putin na snímke z roku 2004.
debata (62)

Na jednej strane Gorbačov, líder sovietskej komunistickej strany, ktorého politika viedla ku koncu studenej vojny a k rozpadu ZSSR. Na druhej strane Putin, spravodajský dôstojník KGB, ktorého si do Kremľa vybral Boris Jeľcin a ktorý podľa všetkého sníva o obnove impéria. Dôkazom je jeho brutálna vojna proti Ukrajine. Ruský prezident ju začal 24. februára a vyžiadala si už desaťtisíce životov.

"Putin považuje vojnu na Ukrajine za súčasť svojho boja za zničenie Gorbačovovho odkazu,“ napísal denník New York Times. "Ako Putin zničil Gorbačovovo politické dedičstvo,“ v rovnakom tóne informovali noviny Guardian.

Už sú spolu. Raisa, celoživotná láska Gorbačova

Manželmi sa stali v roku 1953. Raisa Gorbačová bola po boku Michaila Gorbačova až do svojej smrti v roku 1999.

Fotogaléria
Raisa Gorbačovová (1932 - 1999) a Michail...
Gorbačovovci v roku 1989 na návšteve Pekingu.
+5Raisa Gorbačovová v Paríži v roku 1985.

Monumentálna postava

"Spôsob, akým chápeme minulosť, takpovediac filtrujú obavy, ktorým čelíme v súčasnosti. Vo svetle Putinovho revanšizmu je ťažké nezamyslieť sa nad tým, čo by sa mohlo stať, keby sa história vyvinula iným spôsobom,“ reagoval pre Pravdu Stephen Bittner, šéf Katedry histórie na Sonomskej štátnej univerzite v Kalifornii.

"Gorbačov mal veľmi veľa nedostatkov, ktoré pramenili z jeho marxistického pohľadu na veci. Nedokázal napríklad pochopiť, že milióny ľudí v ZSSR a v satelitných štátoch vnímali sovietsku moc ako kolonializmus a imperializmus. Ale myslím si, že preváži to dobré, prečo si Gorbačova budú historici pamätať. Určite má hlavnú zásluhu na deeskalácii studenej vojny, hoci teraz sa zdá, že pokojné obdobie trvalo príliš krátko,“ zhodnotil Bittner.

Michail Sergejevič Gorbačov (91) Čítajte viac Zomrel Michail Gorbačov, prvý a posledný prezident Sovietskeho zväzu

Profesor histórie a politológie z Vanderbiltovej univerzity Thomas Schwartz pre Pravdu uviedol, že Gorbačov bo skutočne monumentálnou postavou.

"Bol najjasnejším príkladom toho, ako jeden človek môže zmeniť históriu, aj keď Američania a Rusi môžu nesúhlasiť s tým, čo sa stalo. Gorbačova si na Západe budú pamätať ako niekoho, kto sa snažil zreformovať Sovietsky zväz a kto oslobodil východnú Európu. V Rusku ho budú pravdepodobne vnímať ako muža, ktorý zničil mocnú ríšu. Vzhľadom na súčasnosť Gorbačovov odkaz ukazuje, že dobré vzťahy medzi Spojenými štátmi a Ruskom sú možné, ale vyžaduje si to, aby jednému z národov nevládol vražedný autokrat,“ povedal pre Pravdu Schwartz s jasnou narážkou na Putina.

Putinov vplyv

Odborník na moderné ruské dejiny z univerzity v New Havene Bradley Woodworth pôsobil v roku 1991, keď sa rozpadol Sovietsky zväz, ako novinár v Estónsku. Podľa neho Gorbačova na rôznych miestach sveta vnímajú odlišným spôsobom.

Vladimir Putin nad rakvou Michaila Gorbačova.

"Mnohí v pobaltských krajinách, najmä v Litve, kde sovietski vojaci v januári 1991 zabili 14 ľudí, si ho budú pamätať ako niekoho, kto chcel udržať ZSSR pohromade. Myslím si, že veľa ľudí v západnej a strednej Európe, ako aj v Severnej Amerike sa na Gorbačova pozerá s rešpektom ako na vodcu, ktorý sa snažil o spoluprácu medzi dvoma svetovými superveľmocami. Ako na niekoho, kto v zásade veril, že záujmy krajín s odlišnými politickými predstavami môžu fungovať v tandeme,“ vysvetlil pre Pravdu Woodworth, ktorý je aj koordinátorom Programu baltických štúdií na Yale University.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Rusi si vedome klamú o Gorbačovovi

Odborník však predpokladá, že to, čo momentálne robí Putin, môže mať vplyv na Gorbačovov politický odkaz.

"Nedá sa vylúčiť, že vražedný pokus šéfa Kremľa o obnovenie kontroly Ruska nad Ukrajinou v kombinácii s neschopnosťou ruskej spoločnosti za tri desaťročia od konca ZSSR riešiť rôzne negatívne sovietske dedičstvá spôsobí, že niektorí ľudia na celom svete sa budú pozerať nepriaznivo na Gorbačova ako na posledného vodcu imperiálneho štátu, ktorým bol Sovietsky zväz,“ povedal Woodworth.

"No myslím si, že seriózni študenti sovietskej histórie budú vidieť Gorbačova ako predstaviteľa skutočnej predzvesti zmeny v štáte, ktorý v 20. storočí a v prvých dekádach 21. storočia spôsobil veľa utrpenia vlastným ľuďom, ako aj na mnohých miestach, ktoré spadali pod ZSSR. Budú ho vnímať ako niekoho, kto sa pridŕžal spoločných ľudských hodnôt. Nepodarilo sa mu zreformovať Sovietsky zväz a pre toto zlyhanie je tragickou postavou, ale budú ho hlboko rešpektovať a obdivovať,“ zdôraznil Woodworth.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #ZSSR #Ukrajina #Michail Gorbačov #Sovietsky zväz #vojna na Ukrajine #Putinova vojna