190. deň: Záporožie skúmajú experti. Grossi: Integrita elektrárne bola narušená

Tím Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu dnes začal skúmať Záporožskú jadrovú elektráreň. Jej fyzická integrita bola niekoľkokrát narušená, povedal šéf MAAE Rafael Grossi. V elektrárni musel byť v dôsledku ruského mínometného ostreľovania odstavený jeden z reaktorov. Ruské agentúry tvrdia, že Ukrajinci podnikli útok, Ukrajinci hovoria o mínometnom ostreľovaní Enerhodaru.

01.09.2022 06:30 , aktualizované: 21:51
Grossi, MAAE Foto:
Experti Medzinárodnej organizácie pre atómovú energiu (MAAE) a jej šéf Šéf Rafael Grossi počas návštevy v Záporožskej atómovej elektrárni na Ukrajine vo štvrtok 1. septembra 2022.
debata (714)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 190. deň
  • Ukrajina pokračuje v protiofenzíve na juhu, podrobnosti si ale chránia
  • Inšpektori MAAE skúmajú Záporožskú jadrovú elektráreň
  • Grossi: Jej fyzická integrita bola niekoľkokrát narušená
  • Pre ruské bombardovanie odstavili jeden z reaktorov elektrárne
  • Podľa Rusov Ukrajinci podnikli výsadok pri Enerhodare
  • V zahraničí je už sedem miliónov utečencov z Ukrajiny

VIDEO: Ako Vikingovia. NATO musí v Arktíde reagovať na Rusko a Čínu.

Video

21:50 Rumunsko plánuje zakúpiť tri bezpilotné lietadlové systémy od tureckej firmy Baykar, a to spolu s logistickou podporou za odhadovaných 300 miliónov dolárov. Oznámilo to rumunské ministerstvo obrany, informovala agentúra Reuters.

Ministerstvo uviedlo, že požiadalo o súhlas parlamentu so začatím verejného obstarávania týkajúceho sa troch systémov Bayraktar TB2, pozostávajúcich z celkovo 18 dronov, pre rumunské pozemné sily. Proces by sa podľa predstáv rezortu mal začať tento rok v rámci cieľov NATO a v závislosti od možností financovania.

Video: Ruské drony dolu. Ukrajinci útočia protidronovými puškami
Video

Rumunsko, ktoré je členom NATO od roku 2004, chce budúci rok zvýšiť svoje výdavky na obranu na 2,5 percenta hrubého domáceho produktu namiesto súčasných dvoch percent. Prezident Klaus Iohannis to ohlásil v marci ako krok v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu.

Krajina, ktorá má 650-kilometrovú hranicu s Ukrajinou, bude na svojom území hostiť americký systém obrany proti balistickým strelám. V Rumunsku je tiež umiestnená stála bojová skupina Severoatlantickej aliancie, približuje Reuters.

Rumunská vláda tento rok schválila nákup 32 použitých stíhačiek F-16 od Nórska. Plánuje tiež nákup a renováciu vojenských lodí.

Ozbrojené drony TB2 sú veľmi „populárne“ na Ukrajine, kde pomáhajú ničiť ruské delostrelecké systémy a obrnené vozidlá, píše Reuters.

Italian MQ9 reaper Čítajte viac Drony sú budúcnosť vojenstva. Slovensko chce aj bojové, ktoré budú likvidovať protivníka

21:35 Súd v severoukrajinskom Černihive poslal na osem rokov a šesť mesiacov do väzenia ruského tankistu, ktorý krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu okradol miestneho civilistu. S odvolaním sa na ukrajinskú generálnu prokuratúru o tom informoval ruskojazyčný servis BBC.

Odsúdený, ktorého meno generálna prokuratúra nezverejnila, do Černihivskej oblasti so svojou brigádou dorazil z Bieloruska. Začiatkom marca prepadol obyvateľov dediny Chaljavyn, vyhrážal sa mu, že ho zastrelí automatickou zbraňou, a olúpil ho. Odsúdený bol za porušenie vojnových zákonov a zvykov. Počas procesu sa k činu priznal. Obhajoba pre neho žiadala miernejší trest vzhľadom na to, že prejavil ľútosť a že sa aktívne podieľal na objasnení prípadu.

Vadim Šišimarin Čítajte viac Kyjev zmiernil trest ruskému vojakovi Šišimarinovi odsúdenému za zabitie civila

Začiatkom augusta trest odňatia slobody v dĺžke desiatich rokov súd v Černihive uložil ruskému tankistovi Michailovi Kulikovi za to, že na príkaz veliteľa strieľal na viacpodlažný obytný dom v tomto meste.

Ako prvý ruský vojak za dobu invázie, ktorá sa začala 24. februára, bol v máji odsúdený 21-ročný Vadim Šišimarin za vraždu civilného obyvateľa v Sumskej oblasti. Pôvodne dostal doživotie, koncom júla mu odvolací súd trest zmiernil na 15 rokov.

Rusko svoje jednotky z oblasti Černihivu stiahlo na prelome marca a apríla.

20:34 Fyzická integrita ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne bola niekoľkokrát narušená, povedal podľa stanice CNN šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi po návšteve zariadenia. Spoločne s niektorými členmi svojej delegácie v podvečer z tejto najväčšej atómovej elektrárne v Európe odišiel späť na územie pod kontrolou Kyjeva. Niekoľko jadrových inšpektorov MAAE podľa dostupných informácií zostalo na mieste, ktoré okupujú ruské invázne jednotky. Grossi chce zároveň zriadiť v tejto jadrovej elektrárni stálu prítomnosť zástupcov MAAE.

„Odborníci MAAE zostanú v Záporožskej elektrárni. Dnes sme toho prezreli pomerne veľa, začali sme prvé hodnotenie, budeme pokračovať v analýze, ale mali by ste vedieť, že experti MAAE zostávajú v elektrárni,“ citovala ruská agentúra TASS Grossiho.

Podľa ukrajinskej štátnej spoločnosti Enerhoatom na mieste zostáva päť expertov MAAE, ktorí tam budú pokračovať vo svojej práci, a to zrejme do soboty. Grossi podľa stanice CNN vyhlásil, že jeho tím stihol za niekoľko hodín získať „veľa“ informácií. „Kľúčové veci, ktoré som potreboval vidieť, som videl,“ uviedol šéf MAAE na videu, ktoré zverejnila ruská agentúra RIA Novosti.

Okolo 18:30 SELČ agentúra Reuters s odkazom na svojho svedka informovala, že Grossi prišiel opäť na územie, ktoré má pod kontrolou Kyjev. Šéf MAAE medzitým na twitteri zverejnil video, v ktorom oznámil ukončenie svojej návštevy elektrárne, pričom vyhlásil, že „ešte veľa zostáva urobiť“ a jeho tím zostáva na mieste. „Najdôležitejšie je, že zaisťujeme trvalú prítomnosť MAAE,“ poznamenal.

„Mám a budem mať o elektráreň obavy, kým nebude situácia stabilnejšia a predvídateľnejšia. Je zrejmé, že elektráreň a jej fyzická integrita bola niekoľkokrát narušená, náhodou i úmyselne,“ povedal Grossi podľa CNN novinárom po návšteve zariadenia. „Nech už stojíte kdekoľvek, nech už si o tejto vojne myslíte čokoľvek, je to niečo, čo sa nesmie diať, a preto sa snažíme zaviesť určité mechanizmy a našu prítomnosť,“ dodal.

19:44 Francúzsky prezident Emmanuel Macron prisľúbil, že jeho krajina bude pokračovať v humanitárnej, ekonomickej a vojenskej podpore Ukrajiny. Chce tiež upevňovať európsku jednotu a vyvíjať tým tlak na Rusko s cieľom zabrániť mu vo víťazstve vo vojne, informovala agentúra AP.

„Nemôžeme Rusku dovoliť, aby vojensky zvíťazilo v tejto vojne,“ vyhlásil Macron v prejave k francúzskym veľvyslancom v Elyzejskom paláci. Cieľom je podľa neho umožniť Ukrajine buď vojensky zvíťaziť, alebo dostať sa do silnej pozície na dosiahnutie „vyrokovaného mieru“.

Macron Čítajte viac Obdobie blahobytu a bezstarostnosti sa končí, varuje Macron

„Musíme sa pripraviť na dlhú vojnu,“ upozornil tiež Macron s tým, že jej súčasťou bude aj stupňovanie napätia v súvislosti s jadrovými elektrárňami na Ukrajine.

Francúzsko podľa svojho prezidenta podporuje misiu inšpektorov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorí vo štvrtok dorazili do Záporožskej jadrovej elektrárne, aby posúdili jej bezpečnosť. Po skončení misie MAAE chce Macron zatelefonovať ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

19:22 Kritik Kremľa a bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij, ako aj šachový majster Garri Kasparov varovali Európsku úniu pred plošným zákazom vstupu ruských občanov. Informovala o tom agentúra AP.

Všeobecný zákaz vydávania turistických víz by uzavrel dvere Rusom, ktorí nepodporujú vojnu na Ukrajine, uviedli obaja poprední predstavitelia opozície v exile na konferencii v litovskej metropole Vilnius.

Chodorkovskij podľa agentúry BNS povedal, že táto otázka bude určujúca pre smerovanie Ruska aj po skončení vlády prezidenta Vladimira Putina.

„Veľmi to bude závisieť od toho, aký príklad uvidí mladá ruská generácia. Aby bol tento príklad európsky, musíme pracovať s touto mladou generáciou,“ uviedol niekdajší oligarcha, ktorý sa dostal do konfliktu s Kremľom. „Musíme zostať v kontakte s týmito Rusmi. Nemôžeme ich odstrčiť. Pretože od nich závisí, čo sa stane zajtra na našom spoločnom európskom kontinente.“

18:49 Ukrajinské sily by mohli opäť získať mesto Cherson na juhu krajiny jednoducho vytvorením hrozby, že obkľúčia 20-tisíc ruských vojakov, ktorí sú v regióne. Pre televíziu Sky News to povedal bývalý generálny riaditeľ britského Spojeného kráľovského vojenského inštitútu (RUSI) profesor Michael Clarke.

Ukrajinská protiofenzíva napreduje „dosť rýchlo" a je to „veľká ofenzíva" od oblasti juhozápadne od Chersonu po dedinu Velyka Kostromka. „Predpokladám, že v skutočnosti chcú obkľúčiť zhruba 20-tisíc ruských vojakov, ktorí sú západne od rieky Dnipro," povedal vojenský analytik profesor Clarke. „Ak dokážu vytvoriť hrozbu obkľúčenia, potom sa Rusi budú musieť stiahnuť," dodal.

18:01 Niektorí členovia delegácie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) odišli z ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, píšu agentúry Reuters a TASS. Podľa ruskej agentúry vozidlá zamierili smerom do priľahlého mesta Enerhodar a odišiel aj šéf MAAE Rafael Grossi. Ten zároveň oznámil, že jeho tím dnes urobil počiatočné zhodnotenie situácie a oznámil, že zástupcovia MAAE v elektrárni zostanú, píše TASS. Podľa stanice BBC Grossi skôr uviedol, že misia bude v elektrárni do 3. septembra.

„Odborníci MAAE zostanú v Záporožskej elektrárni. Dnes sme toho prezreli pomerne veľa, začali sme prvé hodnotenie, budeme pokračovať v analýze, ale mali by ste vedieť, že experti MAAE zostávajú v elektrárni,“ cituje TASS Grossiho.

Stanica BBC o niečo skôr s odvolaním sa na šéfa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu napísala, že výprava zostane v atómovej elektrárni do soboty a potom podľa jeho slov bude „pracovať na stálej prítomnosti svojich pozorovateľov v areáli elektrárne“.

Reuters medzitým s odvolaním sa na svojho spravodajcu na mieste napísal, že areál najväčšej atómovej elektrárne v Európe opustili štyri z deviatich vozidiel, ktorými inšpektori do zariadenia prišli. Koľko členov výpravy v elektrárni zostalo, zatiaľ nie je celkom jasné.

17:20 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov varoval Moldavsko, že ohrozenie bezpečnosti ruských vojakov v separatistickom Podnestersku by mohlo vyvolať vojenskú konfrontáciu s Moskvou, informujú televízia Sky News a agentúra AP.

Podnestersko je medzinárodne uznanou súčasťou Moldavska, od roku 1992 ho však po ozbrojenom konflikte ovládajú separatisti. Rusko má v regióne podľa odhadov 1500 vojakov, ktorých označuje za „mierový zbor“ zameraný na zachovanie mieru a stability. Moldavsko žiada ich odchod.

„Každý by mal pochopiť, že akákoľvek akcia, ktorá by ohrozila bezpečnosť našich vojakov (v Podnestersku), by bola na základe medzinárodného práva považovaná za útok na Rusko,“ vyhlásil Lavrov.

Ukrajina / Vojak / Vojaci / Armáda / Čítajte viac Napätie v Podnestersku stúpa, región sa chce pripojiť k Rusku

Jeho vyjadrenie zdôraznilo obavy, že Podnestersko, ktoré hraničí s Ukrajinou, by mohlo byť zatiahnuté do rusko-ukrajinského konfliktu. V apríli tohto roka sa v Moldavsku zvýšilo napätie po sérii výbuchov v Podnestersku, kde ruské sily okrem iného strážia aj veľký sklad munície.

Moldavské ministerstvo zahraničných vecí si v reakcii na vyhlásenie Lavrova predvolalo ruského charge d'affaires, aby slová ministra „objasnil“.

16:11 Pozastavenie dohody uľahčujúcej vydávanie víz ruským turistom, na ktorom sa na neformálnom zasadnutí v stredu zhodli ministri zahraničia Európskej únie, je absurdné, uviedol Kremeľ. Podľa hovorcu Dmitrija Peskova je rozhodnutie zlé pre Rusov, napísala agentúra TASS.

„Pre Rusov je to zlé, pretože bude podľa všetkého zložitejšie víza získať a bude to trvať dlhšie. Samozrejme odstúpenie od tejto dohody urobí situáciu zložitejšou aj pre Európanov. Je to ďalší z radu pokračujúcich absurdít,“ povedal Peskov.

Na pozastavení vízovej dohody pre turistov sa v stredu na neformálnej schôdzi zhodli šéfovia diplomacie členských krajín EÚ, ktorí neprijímajú oficiálne rozhodnutie. Únia už predtým pozastavila časť dohody z roku 2007, ktorá sa týkala vládnych činiteľov a podnikateľov.

15:44 Zníženie závislosti na ruských energetických surovinách by bolo dobrým výsledkom vojny na Ukrajine, vyhlásil dosluhujúci britský premiér Boris Johnson. Západné štáty sa v súčasnej chvíli snažia obmedziť nákupy ruských energetických komodít a ďalších výrobkov.

„Myslím, že z tejto katastrofy, z Putinovej vojny, vzíde niečo dobré, pretože Európa sa zbaví ruských uhľovodíkov,“ povedal Johnson, keď vystúpil v areáli jadrovej elektrárne vo východnom Anglicku.

„Nebudeme už vystavení a zraniteľní voči jeho vydieraniu a v tejto krajine výrazne urýchlime dlho odkladané reformy a kroky k energetickej nezávislosti, najmä tým, že napravíme škody, ktoré sme spôsobili nášmu jadrovému priemyslu,“ dodal premiér.

Johnson dnes uviedol, že Británia investuje 700 miliónov libier do plánovanej jadrovej elektrárne Sizewell C spoločnosti EDF, čo je jeho posledný významný politický krok pred tým, než budúci týždeň odstúpi z funkcie.

15:02 Spojené štáty Kyjev v prípravách na súčasnú ofenzívu proti ruským silám na juhu Ukrajiny vyzývali, aby operáciu geograficky aj v cieľoch obmedzil. S odvolaním sa na niekoľko amerických a západných činiteľov a ukrajinské zdroje o tom informovala stanica CNN. Podľa jej zdrojov diskusie o postupe proti ruským jednotkám zahŕňali analytické vojenské cvičenia.

Ukrajinci , ktorí tento týždeň oznámili začatie protiofenzívy, pôvodne zvažovali širší a ambicióznejší útok, vrátane spätného získania okupovanej časti Záporožskej oblasti. V posledných týždňoch ale svoju misiu obmedzili na juh do Chersonskej oblasti, uvádzajú ukrajinskí a americkí činitelia.

Súčasťou prípravy boli aj cvičenia, ktoré mali Kyjevu pomôcť porozumieť, akým veľkým silám bude na juhu čeliť. Američanom zase analýza umožnila vyhodnotiť, aké vybavenie, muníciu a spravodajstvo bude Ukrajina potrebovať.

Sily ukrajinských a ruských jednotiek sú podľa činiteľov teraz viac vyrovnané. Rusko si síce stále udržuje väčšiu armádu – z hľadiska celkového počtu vojakov, materiálu i delostreleckého vybavenia. Nevyrovnané východiskové postavenie ale pomohli s podporou západných zbraní aj výcviku prekonať schopnosti ukrajinskej armády, tvrdia činitelia.

„Ukazuje to, čo dokáže nepretržitý výcvik a poskytnutie zbraní, vysoká motivácia a schopnosť síl,“ uviedol vysoko postavený predstaviteľ NATO.

„Nemyslím si, že v tejto chvíli môžeme potvrdiť rozsah ukrajinského postupu, ale iste majú vďaka útokom na mosty vplyv na pohyb Ruska južne a severne cez rieku Dneper,“ uviedol nemenovaný vysokopostavený činiteľ NATO. Niektoré zdroje s označením „protiofenzíva“ váhajú, píše CNN. Podľa ukrajinských činiteľov bude operácia zrejme pomalá a jej rýchlosť ovplyvní aj nadchádzajúca zima a nasledujúce jarné bahno.

Obzvlášť múdrou stratégiou sú podľa iného zdroja ukrajinské útoky na Ruskom anektovaný Krymský polostrov, ktorý Moskva vo vojne proti Ukrajine používa ako odrazový mostík pre svoje operácie. Rusko navyše muselo stiahnuť sily z východu Ukrajiny, „čisto kvôli správam, že by Ukrajinci mohli prejsť do väčšieho útoku na juhu,“ uviedol v pondelok bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

14:29 Predseda Kongresu miestnych a regionálnych orgánov Rady Európy (RE) Leendert Verbeek varoval pred fiktívnymi ruskými referendami na okupovaných ukrajinských územiach.

Na pozadí množiacich sa náznakov možných „pseudoreferend“ na ukrajinských územiach, ktoré v súčasnosti okupuje Rusko, Verbeek vyzval ruské orgány, aby sa zdržali takýchto plánov.

V rámci regionálnych volieb naplánovaných na 11. septembra v Ruskej federácii by sa podľa analýzy medzinárodných mimovládnych organizácií mohli zorganizovať takzvané „referendá“ aj v ukrajinských oblastiach, ktoré v súčasnosti okupuje Moskva, najmä v Chersone a Záporoží, ale aj v Donecku či Luhanskej oblasti.

Melitopol Čítajte viac Nový Krym? V Záporoží Rusi chystajú referendum

„Znamenalo by to, že prezident Vladimir Putin by pokračoval vo svojej imperialistickej politike, ktorá priniesla do Európy vojnu, aká tu po roku 1945 v takomto rozsahu ešte nebola. Vyzývam preto ruské úrady, aby sa zdržali takýchto plánov,“ vyhlásil Verbeek v správe pre médiá.

Kongres sa podľa Verbeeka vždy nahlas a jasne vyjadroval v prospech zachovania územnej celistvosti členských krajín Rady Európy. „Rusko už nie je členom Rady Európy. Ale Ukrajina je. Stojíme jednotne za touto krajinou a jej obyvateľmi a urobíme všetko pre to, aby sme naďalej podporovali Ukrajinu a pomáhali jej miestnym a regionálnym orgánom,“ odkázal Verbeek.

„Ak Rusko použije referendum – cenný demokratický nástroj sám o sebe – na ďalšie zintenzívnenie svojej agresívnej politiky voči Ukrajine, členskému štátu Rady Európy, pôjde o zneužitie tohto nástroja a o ďalší pokus o zničenie demokracie a právneho štátu. Ak sa Rusko bude držať plánov na fiktívne referendá na ukrajinských územiach, ich výsledky budú pre nás neplatné,“ upozornil Verbeek.

13:40 Tím Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) dnes skoro popoludní dorazil do Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine, uviedla agentúra Interfax s odkazom na svojho reportéra na mieste.

Príchod 14-členného inšpekčného tímu krátko na to potvrdila aj ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom, ktorá je prevádzkovateľom elektrárne, uviedla agentúra DPA.

Návšteva inšpektorov pod vedením generálneho riaditeľa MAAE Rafaela Grossiho sa koná v čase, keď sa Kyjev a Moskva vzájomne obviňujú z provokácií, ktorých cieľom má byť údajne znemožniť inšpekciu zo strany dozornej agentúry OSN.

Grossi poznamenal, že jeho misia si je vedomá „zvýšenej vojenskej aktivity v oblasti“, avšak napriek tomu sú jej členovia odhodlaní návštevu elektrárne zrealizovať a stretnúť sa s tamojším ukrajinským personálom.

Začatie dlho očakávanej inšpekcie v Ruskom okupovanej elektrárni blízko frontovej línie na niekoľko hodín oneskorilo ostreľovanie, z ktorého sa Kyjev a Moskva vzájomne obviňujú.

13:27 Fínsko od štvrtka znižuje počet udeľovaných víz pre ruských občanov na desatinu z bežného množstva. Rusi budú môcť požiadať o víza len raz týždenne a iba v štyroch ruských mestách ležiacich pri hraniciach s Fínskom: v Moskve, Petrohrade, Murmansku a Petrozavodsku. Ide o prejav solidarity s Ukrajinou.

Fínsko, ktoré s Ruskom zdieľa najdlhšiu hranicu spomedzi všetkých členských štátov Európskej únie, týmto rozhodnutím reagovalo na narastajúci tlak zo strany politikov i bežných občanov. Tí totiž žiadali obmedziť pohyb ruských turistov v tejto severskej krajine v čase, keď Moskva na Ukrajine naďalej vedie svoju vojenskú ofenzívu.

Silvia Ruppeldtová aktual Čítajte viac Bojovať vízami?

„Je dôležité, že v čase, keď Ukrajinci trpia, by normálny cestovný ruch nemal pokračovať ako obvykle,“ povedal v stredu v Prahe na stretnutí šéfov diplomacií krajín EÚ fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto.

Rezort fínskej diplomacie okrem toho uviedol, že tamojšia vláda v súčasnosti skúma možnosť zavedenia nového typu humanitárnych víz, ktoré by umožnili do Fínska pricestovať obhajcom ľudských práv v Rusku, ako aj členom tamojšej občianskej spoločnosti a tiež novinárom kritickým voči Kremľu.

12:58 Počet utečencov z Ukrajiny, ktorí prišli do iných európskych krajín v dôsledku ruskej invázie, prekročil v stredu tento týždeň sedem miliónov. Uvádzajú to najnovšie štatistické údaje Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Podľa aktualizovaných údajov UNHCR 2,4 milióna utečencov z Ukrajiny sa nachádza v Rusku a 1,3 milióna v Poľsku. Početné utečenecké komunity prišli aj do ostatných krajín susediacich s Ukrajinou – Moldavsko eviduje 90 500 utečencov, Slovensko 90 600 a Rumunsko 86.000.

Krajiny Európskej únie, v ktorých sa nachádza veľké množstvo utečencov z Ukrajiny, sú Česko (423 000 utečen­cov), Nemecko (670 000), Taliansko (151 000) a Španielsko (139 000).

Od začiatku ruskej invázie voči Ukrajine zaznamenal UNHCR 11,9 milióna odchodov z Ukrajiny a do konca augusta aj 5,3 milióna návratov ukrajinských občanov do svojho domovského štátu.

12:27 Britský lekár, ktorý odišiel na Ukrajinu ako dobrovoľník, bol zabitý v bojoch. S odvolaním sa na zdravotníkovu rodinu, ktorá vyhlásila on-line zbierku na repatriáciu jeho tela, to dnes uviedla agentúra AFP.

Craig Mackintosh z východoanglického Thetfordu bol zabitý 24. augusta „v akcii“, uviedla jeho sestra Lorna na crowdfundingovej platforme GoFundMe bez toho, aby uviedla ďalšie podrobnosti o okolnostiach jeho úmrtia.

Hovorca britského ministerstva zahraničných vecí AFP povedal, že úrad „pomáha rodine Brita, ktorý zomrel na Ukrajine, a je v kontakte s miestnymi úradmi“.

„Pomôžte nám priviezť tohto vojnového hrdinu domov,“ napísala Mackintoshova sestra, keď tento týždeň začala kampaň na získanie finančných prostriedkov. „Náš brat sa statočne prihlásil ako lekár na Ukrajinu a pomáhal zachraňovať životy v tejto vojnou zmietanej krajine. Pri tejto činnosti, keď pomáhal druhým, prišiel o život. Tento obetavý muž je teraz v ukrajinskej márnici a nie je možné ho priviezť domov,“ dodala.

Podľa Lorny Mackintoshovej stojí repatriácia tela z Ukrajiny okolo 4 000 libier. Jej kampaň dnes prekonala svoj cieľ, podarilo sa vybrať vyše 6 500 libier.

Krátko po tom, čo Rusko vo februári napadlo Ukrajinu, odporučilo Spojené kráľovstvo svojim občanom, aby do krajiny necestovali. V posledných mesiacoch bolo zabitých niekoľko britských vojenských veteránov a humanitárnych pracovníkov, ktorí na Ukrajinu napriek tomu odišli.

Hovorca amerického ministerstva zahraničia v piatok potvrdil, že v bojoch na Ukrajine zahynul dobrovoľník zo Spojených štátov. Neuviedol však žiadne podrobnosti o mužovi. Jeho úmrtie ako prví oznámili ruskí predstavitelia.

11:54 Generálny štáb ukrajinskej armády uviedol, že za uplynulých 24 hodín v bojoch padlo 450 príslušníkov proruských okupačných síl. Celkový počet obetí v radoch ruských síl tak podľa Kyjiva stúpol na 48 350. Vyhlásenie ukrajinského generálneho štábu konštatuje, že „ruský nepriateľ utrpel najväčšie straty v smere Doneck a Kurachove". Informuje o tom web The Guardian, ktorý dodáva, že tieto údaje nie sú nezávisle overené.

11:22 Rusko obvinilo Ukrajinu, že vo štvrtok krátko pred príchodom tímu inšpektorov OSN rozmiestnila pri Rusmi obsadenej Záporožskej atómovej elektrárni (ZAES) až do 60 sabotérov. Inšpekcia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), vedená jej šéfom Rafaelom Grossim, má doraziť do elektrárne už v priebehu štvrtka.

„Okolo 06.00 h (05.00 h SELČ) sa skupina sabotérov z ukrajinskej armády počítajúca až do 60 osôb… vysadila… približne tri kilometre od záporožskej elektrárne,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Ruské vojenské jednotky už podnikli kroky na zničenie tohto nepriateľa, a to aj s použitím letectva, dodalo vo vyhlásení ruské ministerstvo.

Ukrajinskí predstavitelia obvinili vo štvrtok Rusko, že v ranných hodinách ostreľovalo mesto Enerhodar, ležiace v blízkosti záporožskej elektrárne. Tento závod na výrobu a rozvod elektriny je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe.

11:11 67-ročný Ravil Maganov, ktorý bol viceprezidentom Lukoilu, bol na ošetrení na šiestom poschodí moskovskej nemocnice.

Ropa / Ťažba / Čítajte viac Po páde z okna zomrel vysoko postavený manažér Lukoilu

10:42 Ukrajina v závere augusta pokračovala v ofenzíve na juhu krajiny proti ruským okupačným jednotkám, uviedla britská vojenská rozviedka. Väčšie podrobnosti o operáciách ukrajinských ozbrojených síl ale nie sú k dispozícii. Podľa analytikov Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) je dôvodom obozretnosť Kyjeva, ktorý sa v bojoch proti početnejšiemu nepriateľovi spolieha na klamlivé operácie.

„Situácia, v ktorej sa Ukrajina nachádza, si vyžaduje premyslené a múdre protiofenzívne operácie so značným klamaním (nepriateľa) a opatrnými a kontrolovanými postupmi. Zo začiatku je preto oveľa pravdepodobnejšie, že úspešná protiofenzíva sa bude nejaký čas javiť ako nepostupujúca alebo neúspešná, než sa jej úspech prejaví,“ domnievajú sa analytici.

Ruské ministerstvo obrany zároveň podľa ISW spustilo informačnú operáciu, ktorá má vykresliť ukrajinskú protiofenzívu práve ako zlyhanie. Ku kampani sa pripojilo niekoľko významných vojenských blogerov – vrátane tých, ktorí predtým Kremeľ kritizovali. Podľa iných Západ dotlačil Kyjev k protiofenzíve príliš skoro, alebo naopak príliš neskoro.

Ruské oficiálne médiá tiež šíria nepodložené informácie o civilno-vojenskom konflikte medzi ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a náčelníkom ukrajinského generálneho štábu Valerijom Zalužným, ​​uvádza ISW. Podľa ruskojazyčného servera BBC v súčasnosti neexistujú žiadne dôkazy, že by ukrajinskú operáciu ovplyvnili vnútorné politické rozpory.

ISW upozorňuje, že vojenská operácia takého rozsahu, ako je súčasná protiofenzíva na juhu Ukrajiny, nemôže skončiť víťazstvom či zlyhaním v krátkom čase niekoľkých dní či týždňa. Jej začatie Ukrajina ohlásila len na začiatku týždňa.

10:18 Hraničnými priechodmi prešlo v stredu na Slovensko 3 373 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 818 mužov, 1 979 žien a 576 detí. O dočasné útočisko požiadalo 227 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3 997 osôb, informuje rezort vnútra.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od vypuknutia vojny na Ukrajine, je 756 617. Dočasné útočisko udelili 91 970 žiadateľom. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 524 730 ľudí.

9:12 V Záporožskej jadrovej elektrárni musel byť v dôsledku ruského mínometného ostreľovania odstavený jeden z reaktorov. Uviedla to ukrajinská energetická spoločnosť Enerhoatom, ktorá je prevádzkovateľom tohto Ruskom okupovaného zariadenia.

„V dôsledku ďalšieho smrteľného ostreľovania ruskými silami na mieste Záporožskej atómovej elektrárne bola aktivovaná núdzová ochrana a bol odstavený piaty prevádzkyschopný reaktor,“ napísal Enerhoatom na sociálnej platforme Telegram s tým, že sa rozbehli záložné generátory.

Spoločnosť dodala, že „reaktor č. 6 je naďalej v prevádzke v energetickom systéme Ukrajiny“ a dodáva elektrinu pre vlastné potreby elektrárne.

Kyjev aj Moskva sa dnes obvinili z provokácií, ktorých cieľom má byť znemožniť na dnešok plánovanú inšpekciu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

Ukrajinský starosta mesta Dmytro Orlov dnes uviedol, že Rusko od ranných hodín ostreľuje mínomety mesto Enerhodar, v blízkosti ktorého sa elektráreň nachádza.

8:54 Inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) sa podľa Ukrajiny nemôžu dostať do Záporožskej jadrovej elektrárne, keďže dohodnutú trasu ich cesty bombardujú ruské sily. Povedal to ukrajinský starosta mesta Enerhodar Dmytro Orlov. „Ukrajina sa naďalej snaží zorganizovať bezpečný prístup misie MAAE do Zaporižžskej jadrovej elektrárne," napísal Orlov na komunikačnej platforme Telegram. „Žiadame, aby Ruská federácia zastavila provokácie a umožnila misii MAAE bezproblémový prístup k ukrajinskému jadrovému zariadeniu," dodal. Informuje o tom portál Sky News.

Inšpekčný tím prisľúbil, že bude pokračovať v plánoch navštíviť Ruskom obsadenú elektráreň aj navzdory rannému delostreleckému útoku na Enerhodar. „Sme oboznámení s momentálnou situáciou. Je tam vojenská aktivita – aj toto ráno bola, pred niekoľkými minútami… ale my sa nezastavíme,“ povedal novinárom šéf MAAE Rafael Grossi, ktorý delegáciu inšpekcie OSN vedie.

Jeho vyjadrenie sa vzťahovalo na tvrdenie Ukrajiny, ktorá vo štvrtok obvinila Rusko, že ťažkými zbraňami ostreľovalo Enerhodar, mesto pri elektrárni vzdialenej len asi dve hodiny jazdy autom od Záporožia.

Novinári agentúry AFP videli tím MAAE odchádzať z mesta Záporožie asi o 07.15 h SELČ.

8:15 Podľa ruských agentúr vykonali ukrajinské sily výsadok pri meste Enerhodar, v blízkosti ktorého sa nachádza Záporožská jadrová elektráreň. Teraz na nich vraj útočí ruské letectvo. Do jadrového zariadenia má vo štvrtok doraziť inšpekčná misia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorá už sa vydala na cestu z ukrajinskými silami ovládaného Záporožia.

Informácie ruských agentúr nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov. Ukrajinské úrady vo štvrtok hovorili o „mínometnom ostreľovaní“ Enerhodaru. Zvýšenú vojenskú aktivitu v oblasti potvrdil tiež šéf MAAE Rafael Grossi, podľa neho misia pokračuje. Podľa Kyjeva od ranných hodín Rusi ostreľujú mesto Enerhodar pri okupovanej jadrovej elektrárni.

"Od piatich hodín ráno neprestáva mínometné ostreľovanie mesta. Počuť streľbu z guľometu. Vie sa o zásahoch viacerých civilných objektov. Sú tu ranení. Zisťujeme, koľko presne, "uviedol ukrajinský starosta mesta Dmytro Orlov.

6:35 Ľudia by nemali očakávať, že Ukrajina dosiahne počas veľkej protiofenzívy na juhu rýchle víťazstvá nad ruskými jednotkami, pretože Kyjev nechce stratiť príliš veľa svojich vojakov. V stredu to podľa tlačovej agentúry Reuters vyhlásil poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč.

„Je to veľmi pomalý proces, pretože si ceníme ľudí, pretože potrebujeme, aby sa domov vrátilo čo najviac Ukrajincov,“ povedal Arestovyč.

„Rýchly úspech nepríde… rýchly úspech vždy znamená veľa krvi,“ uviedol poradca v interview zverejnenom na YouTube.

V stredu predtým regionálny predstaviteľ povedal, že ukrajinské ozbrojené sily dosiahli „úspechy“ v troch častiach Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Kyjev v pondelok 29. augusta oznámil, že začal dlhšie ohlasovanú protiofenzívu na juhu, ktorej cieľom je dobyť naspäť od Rusov toto ukrajinskú územie.

6:30 Ruská armáda čelí na Ukrajine vážnemu nedostatku personálu. Napísali to agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na informácie amerických tajných služieb. Rusko sa preto snaží rôznymi spôsobmi posilniť nábor vojakov, ktorí pôjdu bojovať na Ukrajinu. Moskva sa podľa tajných služieb snaží rekrutovať na ukrajinskom území tiež zločincov s prísľubom finančnej odmeny a odpustenia trestu.

Nezávislý ruský investigatívny portál The Insider zase napísal, že Rusko vyčerpá svoje zásoby riadených striel, delostreleckých nábojov a obrnených vozidiel do konca tohto roka, ak bude pokračovať takáto intenzita bojov. Správu prevzal v stredu web britskej stanice Sky News. Insider uviedol, že invázia Ruska na Ukrajine už viedla k „obrovským stratám“ zbraní a vojenského vybavenia.

Portál vysvetlil, že Rusko v dôsledku západných sankcií nie je schopné pokračovať v riadnej priemyselnej výrobe zbraní, ktorými by nahradilo rýchlo sa míňajúce zásoby. Hoci Sovietsky zväz (ZSSR) mal obrovské zásoby delostreleckej munície, väčšina z nej sa nemohla dlho skladovať.

„Ruská armáda čelí závažnému nedostatku personálu na Ukrajine,“ povedal agentúram predstaviteľ americkej vlády s odvolaním sa na poznatky tajných služieb. Podľa neho sa ruská armáda snaží zvýšiť svoje stavy na Ukrajine rýchlejším návratom do boja zranených vojakov, využívaním ľudí zo súkromných bezpečnostných agentúr alebo ponukou rôznych bonusov vojakom základnej služby za to, že sa prihlásia do jednotiek na fronte.

„Popritom máme hodnoverné správy, že ruské ministerstvo obrany pravdepodobne začína s náborom odsúdených zločincov na Ukrajine,“ uviedol americký predstaviteľ s tým, že Moskva im ponúka „odpustenie trestu a finančné kompenzácie“.

Moskva nezverejnila koľko vojakov a ďalšieho personálu stratila počas vojny, ktorú rozpútala na konci februára. Podľa západných vlád aj Kyjeva sú však straty v ráde mnohých tisícok. Námestník amerického ministerstva obrany Colin Kahl v auguste odhadol počet mŕtvych a ranených ruských vojakov na 70 000 až 80 000 s tým, že reálne číslo môže byť „o niečo málo vyššie či nižšie“.

714 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine