Poznáme riziká, ale ideme, hovorí šéf atómovej misie do Záporožia

Misia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) je na Ukrajine a smeruje do jadrovej elektrárne v Záporoží, ktorú okupujú Rusi.

01.09.2022 09:17
Záporožie, Ukrajina Foto:
Rusi okupujú atómovú elektráreň v ukrajinskom Záporoží.
debata (7)

Otázne je, či sa inšpektorí na miesto dostanú.

VIDEO: Hrozí v Záporoží jadrová katastrofa?

Video
Šéf MAAE Rafael Grossi o problémoch Záporožskej atómovej elektrárne

"Sme si vedomí aktuálnej situácie. Došlo k zvýšenej vojenskej aktivite vrátane dnešného rána, ale keď sme zvážili klady a zápory, a keď sme sa dostali tak ďaleko, ideme. Je tu oblasť, takzvaná šedá zóna, v ktorej sa končí posledná línia ukrajinskej obrany, a pred začiatkom prvej línie ruských okupačných síl, v ktorej sú riziká značné. Musíme však splniť veľmi dôležitú misiu. Ako viete, okamžite začneme s hodnotením bezpečnosti a bezpečnostnej situácie v elektrárni,“ povedal šéf MAAE Rafael Grossi.

Ukrajiny, vo štvrtok obvinila Rusko, že ťažkými zbraňami ostreľovalo Enerhodar, mesto pri elektrárni vzdialenej len asi dve hodiny jazdy autom od Záporožia. Novinári agentúry AFP videli tím MAAE odchádzať z mesta Záporožie asi o štvrť na osem ráno.

Enerhodar leží na južnej strane rieky Dneper a jeho starosta Dmytro Orlov najnovšie na sociálnej sieti Telegram uviedol, že toto mesto s 50-tisíc obyvateľmi sa od úsvitu stalo terčom nepretržitého delostreleckého útoku. Rusi ostreľovali Enerhodar delostreleckými granátmi a použili podľa Orlova aj automatické zbrane. Starosta zverejnil na Telegrame aj fotografie z tohto Rusmi obsadeného územia, na ktorých sú zničené budovy.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna