Fiala čelí odvolávaniu, Babiš má však len 92 hlasov. Schôdza môže trvať celú noc

Vláda českého premiéra Petra Fialu čelí vo štvrtok pokusu o vyslovenie nedôvery. Schôdza českého parlamentu trvá bez prestávky už niekoľko hodín a českí poslanci si schválili celonočné rokovanie. Do rozpravy je prihlásených ešte viac než 30 poslancov. TARSR o tom informuje na základe správ spravodajských portálov Novinky.cz a iDnes.cz.

01.09.2022 10:02 , aktualizované: 21:15
scholz, fiala Foto: ,
Nemecký kancelár Olaf Scholz (vľavo) a český premiér Petr Fiala počas stretnutia v Prahe 29. augusta 2022.
debata (2)

Mimoriadnu schôdzu Snemovne iniciovalo hnutie ANO, ku ktorému sa pridalo SPD. „Robiť sme to nechceli v čase predsedníctva EÚ, ale situácia je už príliš vážna," povedal predseda ANO Andrej Babiš pred niekoľkými dňami.

Opozícia však nemá dosť hlasov na to, aby vláde Petra Fialu vyslovila nedôveru, podotýka iDNES.cz. ANO a SPD majú v Snemovni spoločne 92 hlasov, vládna koalícia 108 z 200. K vys­loveniu nedôvery vláde treba 101 hlasov.

Ironické ďakujem

Babiš označil v priebehu schôdze súčasnú českú vládu za „vládu národnej katastrofy“. „Ide vám o rozvrat a uchopenie moci za každú cenu," adresoval Fiala Babišovi. Zároveň mu ironicky poďakoval za to, že prišiel do práce a svoj prejav nepredniesol niekde na námestí.

Po piatich hodinách od začiatku schôdze rečnilo iba päť politikov s prednostným právom. Do rozpravy pritom bolo prihlásených najmenej ďalších 37 poslancov.

Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek tak navrhol predĺženie rozpravy po 19.00, 21.00 a 24.00 hodine. Jeho návrh poslanci prijali.

„Hovoríte tu už hodiny, zdržujete to tu len preto, aby ste vládu udržali o 24 hodín dlhšie,“ uviedol poslanec Radim Fiala z hnutia SPD.

Podľa portálu iDnes.cz bola rokovacia sála po 6,5 hodinách schôdze, ktorá zatiaľ nemala prestávku, poloprázdna a mnoho poslancov a členov vlády sa nachádzalo mimo nej.

Babiš už skôr napísal list premiérovi Fialovi z vyzval ho, aby našiel odvahu odvolať ministra vnútra Víta Rakušana. „Jeho zotrvanie na poste ministra vnútra podkopáva už aj tak biednu dôveru verejnosti voči vášmu kabinetu, ale predovšetkým robí hanbu Českej republike pred našimi partnermi v Európskej únii a zahraničí,“ napísal Babiš.

petr fiala Čítajte viac Príliš dlho sme tolerovali ruskú agresiu, povedal českým diplomatom Fiala

Na Rakušana ako svoj terč ANO aktuálne mieri v súvislosti s tým, že do funkcie šéfa civilnej rozviedky ÚZSI vybral Petra Mlejnka, ktorý v stredu sám rezignoval.

Predtým Mlejnek priznal, že bol v kontakte s lobistom Michalom Redlom, ktorého polícia zatkla v rámci vyšetrovania korupčnej kauzy Dozimeter. V nej čelia stíhaniu okrem Redla bývalý námestník pražského primátora za STAN Petr Hlubuček a ďalších viac než desať ľudí.

Fiala však tvrdí, že Rakušan má jeho dôveru i dôveru celej vlády. Babiš sa podľa neho len snaží odviesť pozornosť od vlastných problémov, že bude musieť vracať dotácie a čaká ho súd pre kauzu päťdesiatmiliónovej európskej dotácie na Čapí hnízdo, analyzuje iDNES.cz.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Petr Fiala