Putin na pohreb Gorbačova nepríde a odoprel mu pocty, aké mal Jeľcin

Ruský prezident Vladimir Putin sa nezúčastní na sobotňajšom pohrebe posledného sovietskeho vodcu Michaila Gorbačova, ktorý zomrel v utorok v Moskve vo veku 91 rokov. S exprezidentom sa Putin rozlúčil už dnes ráno v Ústrednej klinickej nemocnici v Moskve, kde Gorbačov v utorok po ťažkej a dlhej chorobe zomrel. Vo štvrtok to oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje agentúra AFP.

01.09.2022 12:45 , aktualizované: 18:27
Putin Gorbačov Foto:
Šéf Kremľa Vladimir Putin pri rakve so zosnulým Michailom Gorbačovom v Ústrednej klinickej nemocnici v Moskve vo štvrtok 1. septembra 2022.
debata (245)

Prvý a zároveň posledný prezident Sovietskeho zväzu nebude mať ani plný štátny pohreb.

„Rozlúčková ceremónia a pohreb sa uskutočnia 3. septembra, avšak pracovný harmonogram prezidenta (Putina) mu nanešťastie neumožní (zúčastniť sa),“ povedal Peskov novinárom. Ruský prezident však dnes v nemocnici „položil kvety pri (Gorbačovovej) rakve“, dodal. Ruské médiá medzitým odvysielali zábery, ako prezident kladie v nemocnici červené ruže ku Gorbačovovej rakve – ktorá zostala podľa ruskej tradície otvorená. Súčasný šéf Kremľa pri rakve chvíľu postál, sklonil hlavu, dotkol sa okraja rakvy, prežehnal sa a odišiel.

Na otázku, či bude mať Gorbačov štátny pohreb, Putinov hovorca uviedol, že obrad bude obsahovať „prvky“ štátneho pohrebu, ako napríklad čestnú stráž či ďalšie podobné formality. Štát tiež podľa Peskova pomáha s organizáciou smútočného obradu.

Jeľcin áno, Gorbačov nie

Putin tak Gorbačovovi odoprel plné štátne pocty, ktorých sa dočkal po svojej smrti jeho nástupca Boris Jeľcin, poznamenala agentúra Reuters. Sobotné lúčenie s niekdajším prezidentom ZSSR bude podľa nej v silnom kontraste k pohrebu Jeľcina, ktorý si ako svojho nástupcu vybral práve Putina. Po Jeľcinovej smrti v roku 2007 Putin vyhlásil deň štátneho smútku a spoločne so svetovými predstaviteľmi sa zúčastnil veľkolepého štátneho pohrebu v moskovskom chráme Krista Spasiteľa, píše Reuters.

Gorbačov, Putin Čítajte viac Gorbačov verzus Putin? Od rozpadu ZSSR k vojne Ruska proti Ukrajine

Posledná rozlúčka s Gorbačovovom bude v Stĺpovej sále Domu odborov v Moskve, kde bol po smrti v roku 1953 vystavený aj sovietsky diktátor Josif Stalin. Na otázku reportérov, či bude mať Gorbačov štátny pohreb, Peskov odvetil, že posledná rozlúčka bude niesť „prvky“ štátneho pohrebu, vrátane napríklad čestnej stráže či ďalších oficiálnych znakov.

Putin predtým zaslal Gorbačovovým príbuzným sústrastný telegram a Kremeľ vyzdvihol zosnulého politika ako výnimočného svetového lídra. Pomohol ukončiť studenú vojnu, ale veľmi sa mýlil, pokiaľ ide o vyhliadky na zblíženie sa s „krvilačným“ Západom, uviedol úrad ruského prezidenta.

Gorbačov Čítajte viac Československí normalizátori dúfali, že Gorbačova z Kremľa vyženú

Putin rozpad Sovietskeho zväzu považuje za najväčšiu geopolitickú katastrofu 20. storočia. Vo svojom vyhlásení sa vyhol priamej kritike Gorbačova a označil ho za štátnika s obrovským vplyvom na chod svetových dejín.

Berlín stiahne vlajky

Nemecké hlavné mesto Berlín nariadilo, aby boli vlajky na oficiálnych budovách počas sobotňajšieho pohrebu Gorbačova stiahnuté na pol žrde. „Chceme si patrične uctiť úspechy nášho čestného občana Michaila Gorbačova čo sa týka uskutočňovania politickej transformácie (komunistického) východného Nemecka," uviedla vo vyhlásení šéfka rezortu vnútra vlády spolkovej krajiny Berlín Iris Sprangerová. Dodala, že Nemecko Gorbačovovi vďačí okrem iného za to, že po studenej vojne umožnil znovuzjednotenie Nemecka.

AFP píše, že v Nemecku sa objavili výzvy volajúce po tom, aby sa aj tam uskutočnila spomienková slávnosť na počesť bývalého sovietskeho prezidenta, ktorému sa pripisujú zásluhy za mierové ukončenie studenej vojny a vydláždenie cesty demokracie v strednej a východnej Európe po páde Berlínskeho múru v roku 1989. Niektorí berlínski predstavitelia navrhli, aby bola po Gorbačovovi pomenovaná ulica či námestie v nemeckej metropole.

Konzervatívny premiér Bavorska Markus Söder pre denník Münchner Merkur uviedol, že Nemecko Gorbačovovi, ktorého nazval „jedným z otcov znovuzjednotenia“, vďačí za mnohé vrátane toho, že „miliónom ľudí dal ich slobodu“.

Poslanec Spolkového snemu za stranu Ľavica (Die Linke) Gregor Gysi v rozhovore pre magazín Der Spiegel ocenil Gorbačovov prínos k „mieru, odzbrojeniu a nemeckej jednote“. Apeloval na uskutočnenie spomienkového zhromaždenia, ktoré by „poukázalo na rozdiel“ medzi Gorbačovom a súčasným prezidentom Ruska Vladimirom Putinom. Dodal, že takéto gesto by podľa neho ukázalo, že „silná kritika Putina nevedie k odmietaniu Ruska ako takého“.

Už sú spolu. Raisa, celoživotná láska Gorbačova

Manželmi sa stali v roku 1953. Raisa Gorbačová bola po boku Michaila Gorbačova až do svojej smrti v roku 1999.

Fotogaléria
Raisa Gorbačovová (1932 - 1999) a Michail...
Gorbačovovci v roku 1989 na návšteve Pekingu.
+5Raisa Gorbačovová v Paríži v roku 1985.
245 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #pohreb #Vladimir Putin #Michail Gorbačov