EMA odporučila vakcíny Pfizer a Moderna cielené na omikron

Európska agentúra pre lieky (EMA) odporučila podávanie posilňujúcich dávok upravených vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna, ktoré sú zacielené proti koronavírusovej variante omikron. Informovala o tom agentúra Reuters.

01.09.2022 15:08
debata (16)

Upravené vakcíny sú zamerané ako na pôvodný variant vírusu, tak na variant omikronu BA.1. Konečné slovo v povoľovaní vakcíny má Európska komisia, jej rozhodnutie sa očakáva čoskoro.

Úniový regulátor odporučil podanie posilňovacích dávok osobám vo veku 12 rokov a viac, ktorí v minulosti absolvovali aspoň základné očkovanie proti chorobe covid-19.

Vakcíny zacielené na submutácie BA.4 a BA.5 koronaví­rusovej varianty omikron, ktoré sú teraz dominantné a nákazlivejšie, EMA v súčasnosti preveruje.

covid vakcína omikron moderna Čítajte viac Británia ako prvá krajina schválila vakcínu proti variantu omikron

Nemecký europoslanec a odborník na zdravotníctvo Peter Liese v stredu agentúre Reuters povedal, že upravené vakcíny budú do Európskej únie dodané niekoľko dní potom, čo očkovanie schvália regulačné orgány.

Vakcíny spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna, ktoré sú cielené na koronavírusový variant omikron, už v stredu schválil americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). V polovici augusta schválil upravené očkovanie od firmy Moderna aj britský liekový úrad MHRA.

moderna Čítajte viac Farmafirmy sa žalujú pre patent na vakcínu proti covidu
16 debata chyba
Viac na túto tému: #Ema #koronavírus #variant omikron