Rusko na Sibíri napína svaly. Spolu s Čínou cvičí 50-tisíc vojakov

Rusko začalo rozsiahle vojenské cvičenie Vostok 2022 (Východ 2022), na ktorom sa zúčastňujú aj armáda Číny a ďalších krajín. Agentúra AP napísala, že jeho cieľom je ukázať, že Moskva a Peking zosilňujú vojenskú spoluprácu v období silného napätia vo vzťahoch so Spojenými štátmi.

01.09.2022 16:23
cvičenie, vostok Foto:
Na zábere zverejnenom ruským ministerstvom obrany sú čínske jednotky zoradené počas vojenského cvičenia Vostok 2022 na strelnici na ruskom Ďalekom východe, v stredu 31. augusta 2022.
debata (122)

Rusko chce tiež predviesť, že aj v čase invázie na Ukrajine má dostatočné kapacity pre rozsiahle manévre na Ďalekom východe a v Japonskom mori.

VIDEO: NATO cvičí v Arktíde

Video
Pozrite si na videu NATO cvičenie Cold Response 22 (Chladná odozva 22), počas ktorého vojaci z rôznych krajín transatlantickej organizácie pred niekoľkými mesiacmi čelili drsným zimným podmienkam v Nórsku.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že cvičenia sa zúčastní viac ako 50-tisíc vojakov, zapojí sa do neho napríklad 140 lietadiel a 60 vojnových lodí. Na manévre, na ktorých sa podieľajú aj členovia ozbrojených síl ďalších postsovietskych republík, Číny, Indie, Laosu, Mongolska alebo Sýrie, osobne dohliada náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov. Ruské a čínske námorníctvo budú v Japonskom mori cvičiť „spoločný postup pri ochrane námorných komunikácií, ekonomických zón a súčinnosť s pozemnými vojskami“.

Peking do Ruska vyslal viac ako 2 000 vojakov s viac ako 300 vojenskými vozidlami, asi dvadsiatimi bojovými lietadlami a tromi vojnovými loďami, informovali čínske médiá.

Manévre sú dôkazom prehlbujúcej sa vojenskej spolupráce medzi Moskvou a Pekingom, ktorá zosilnela po ruskom vpáde na Ukrajinu z 24. februára. Čína odmieta ruskú agresiu kritizovať a obviňuje Spojené štáty a NATO, že Moskvu vyprovokovali. Peking odsúdil prísne sankcie, ktoré Západ na Rusko kvôli invázii uvalil.

Rusko sa zase jednoznačne postavilo za Čínu v čase napätia, ktoré sa medzi Pekingom a Spojenými štátmi vyostrilo po tom, čo šéfka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová nedávno navštívila Taiwan. Čína tento ostrov považuje za svoju provinciu.

Grossi, MAAE Čítajte viac 190. deň: Záporožie skúmajú experti. Grossi: Integrita elektrárne bola narušená
122 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #USA #vojenské cvičenie #vojna na Ukrajine