Expolicajt dostal za napadnutie kolegu pri útoku na Kapitol 10 rokov väzenia

Na desať rokov väzenia odsúdili vo štvrtok bývalého newyorského policajta Thomasa Webstera za napadnutie jedného z policajtov počas útoku stúpencov exprezidenta USA Donalda Trumpa na budovu Kapitolu vo Washingtone z januára 2021.

02.09.2022 07:07
kapitol Foto:
Záber z videa z kamery metropolitného policajta ukazuje Thomasa Webstera v červenej bunde na barikáde na západnom fronte Kapitolu USA 6. januára 2021 vo Washingtone.
debata (4)

Podľa agentúry AP ide doposiaľ o najvyšší trest udelený obžalovanému v súvislosti s nepokojmi v Kapitole.

Webster (56) tvrdil, že konal v sebaobrane, keď vlani 6. januára udrel tyčou policajta Noaha Rathbuna. Porota však toto jeho tvrdenie odmietla. Federálna prokuratúra žiadala pre Webstera trest odňatia slobody v dĺžke 17 rokov a šesť mesiacov.

Webster na súde vypovedal, že sa snažil chrániť pred „nebezpečným policajtom“, ktorý ho udrel päsťou do tváre. Websterov právny zástupca podľa agentúry Reuters argumentoval, že jeho klient bol „mimoriadne ovplyvnený“ Trumpovými klamstvami súvisiacimi s voľbami.

Webster odišiel z newyorskej polície v roku 2011 po 20 rokoch služby. V rokoch 1985 až 1989 slúžil v Námornej pechote Spojených štátov (USMC).

V súvislosti s nepokojmi v Kapitole zatkli vyše 850 ľudí a viac ako 260 z nich boli obvinení z napadnutia alebo marenia činnosti orgánu na presadzovania práva. Udalosti, pri ktorých stúpenci Trumpa vtrhli do Kapitolu, si vyžiadali najmenej päť obetí. Zranenia utrpelo 140 policajtov. K nepokojom došlo po vášnivom prejave Trumpa pred podporovateľmi blízko Bieleho domu.

kapitol Čítajte viac Na Kapitole útočil tyčou na policajtov. Muž ide na 5 rokov do väzenia
4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #útok na kapitol