Útočník sa pokúsil zastreliť argentínsku viceprezidentku, zbraň ale zlyhala

Argentínska polícia zadržala muža, ktorý sa v noci na dnešok pokúsil zabiť Cristinu Fernándezovú Kirchnerovú, bývalú prezidentku a súčasnú viceprezidentku krajiny. Muž sa Fernándezovú Kirchnerovú pokúsil zastreliť pred jej domom v štvrti Recoleta v Buenos Aires, zbraň ale zlyhala, napísala agentúra AP. Útočníka veľmi rýchlo premohla ochranka.

02.09.2022 08:53 , aktualizované: 03.09.2022 08:42
Argentina Cristina Fernandez Foto:
Statická snímka z videa ukazuje muža mieriaceho pištoľou na argentínsku viceprezidentku Cristinu Fernandezovú Kirchnerovú pred jej domom v Buenos Aires vo štvrtok 1. septembra, 2022.
debata (1)

„Muž jej namieril strelnou zbraňou na hlavu a stisol spúšť,“ oznámil vo vyhlásení odvysielanom v argentínskej štátnej televízii prezident Alberto Fernández, ktorý s viceprezidentkou nie je v žiadnom príbuzenskom vzťahu. „Zbraň bola nabitá piatimi guľkami, ale nevystrelila, hoci muž stisol spúšť,“ dodal prezident.

Viceprezidentka pri incidente neutrpela žiadne zranenia. Prezident Fernández pokus o útok na ňu označil za „najvážnejší incident od znovuzískania demokracie“ v roku 1983, kedy v Argentíne skončila vojenská diktatúra.

K útoku na šesťdesiatdeväťroč­nú viceprezidentku došlo v čase, keď politička čelí súdu za údajnú korupciu pri verejnom obstarávaní za jej pôsobenie v úlohe hlavy štátu v rokoch 2007 až 2015. Fernándezová Kirchnerová všetky obvinenia odmieta. Prokurátor pre ňu požaduje 12-ročný trest väzenia a doživotný zákaz výkonu verejnej funkcie.

Pred domom političky sa od minulého týždňa zhromažďujú stovky jej prívržencov.

Strelec bol identifikovaný ako brazílsky občan Fernando André Sabag Montiel, ktorý u seba mal poloautomatickú pištoľ Bersa kalibru .32. Zatiaľ nemal žiadny trestný záznam a jeho motív nie je bezprostredne zná­my.

„Osobu, ktorú identifikovali ľudia stojaci okolo, zadržala ochranka, ktorá tiež našla zbraň. Situáciu teraz musia vyhodnotiť odborníci,“ povedal minister bezpečnosti Aníbal Fernández. Incident odsúdili ako vládni predstavitelia, tak zástupcovia opozície, ktorí vyzvali na dôkladné vyšetrenie prípadu.

Tisíce ľudí v uliciach

V piatok večer miestneho času vyšli do ulíc desiatky tisíc ľudí, aby vyjadrovali viceprezidentke podporu. Útok na jednu z najviditeľnejších politických osobností v krajine vyvolal medzi Argentínčanmi veľký rozruch.

Úplne zaplnené bolo jedno z hlavných námestí v argentínskej metropole, Plaza de Mayo, ktoré sa nachádza neďaleko od prezidentského sídla. Zhromaždenia na podporu Kirchnerovej sa podľa agentúry Reuters v Buenos Aires zúčastnili stovky tisíc ľudí. Veľké demonštrácie sa však uskutočnili aj v ďalších argentínskych mestách. Vláda vyhlásila na piatok deň voľna, aby Argentíncom umožnila sa zúčastniť demonštrácií.

„Prišla som hlavne podporiť demokraciu a Cristinu, aby vedela, že sme tu,“ povedala agentúre AFP jedna z účastníčok zhromaždenia, šesťdesiatjeden­ročná dôchodkyňa Adriana Spinová. „Desí ma predstava, že by rana nakoniec z pištole padla, nedokážem si to predstaviť,“ povedal ďalší účastník, päťdesiatpäťročný špecialista na informačné technológie Emilio Costagiomi, ktorý dúfa, že sa politická situácia v krajine upokojí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Argentína #Cristina Fernándezová Kirchnerová #pokus o atentát