V mešite v Afganistane došlo k výbuchu, zahynul aj imám

V mešite v západoafganskom meste Herát došlo počas piatkových modlitieb k výbuchu, pri ktorom zahynul imám mulla Mudžíb Rahman Ansárí a ďalších najmenej 17 osôb. Zranených je podľa zdravotníkov 21 ľudí. Informuje o tom TASR podľa správ afganského spravodajského kanála TOLOnews a agentúry AP.

02.09.2022 14:17
Afganistan Herát mešita výbuch imám obete Foto: ,
Ľudia sa zhromažďujú neďaleko miesta výbuchu v afganskom Heráte 2. septembra 2022. V mešite v západoafganskom meste Herát došlo počas piatkových modlitieb k výbuchu, pri ktorom zahynul imám mulla Mudžíb Rahman Ansárí a ďalších najmenej 17 osôb. Zranených je podľa zdravotníkov 21 ľudí.
debata

Informáciu o úmrtí imáma potvrdil aj hovorca samosprávy provincie Herát s tým, že išlo o samovražedný atentát.

Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie zakrvavených tiel ležiacich na podlahe mešity, napísala agentúra AFP.

Ansárí bol vplyvným duchovným podporujúcim vládnuce hnutie Taliban a bol známy svojimi plamennými rečami. Na náboženskom zhromaždení v Kábule nedávno vyhlásil, že tí, ktorí broja proti „našej islamskej vláde“, by mali byť popravení.

K zodpovednosti za výbuch v mešite sa podľa agentúry AP bezprostredne nikto neprihlásil. Viacero predchádzajúcich útokov v afganských mešitách podľa vlastných vyhlásení vykonala militantná organizácia Islamský štát, ktorá sa pri tom zamerala predovšetkým na šiitov. Útočila aj na Taliban, ktorý je však – rovnako ako Islamský štát – sunnitský. Mešita v Heráte bola taktiež sunnitská.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan