Inšpektori MAAE skontrolovali v Záporožskej elektrárni všetko, o čo požiadali

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru (MAAE) Rafael Grossi ukončil prvú návštevu ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne a v piatok večer pristál na letisku vo Viedni. Podľa jeho slov zostáva na mieste šesť odborníkov MAAE a budú tam pokračovať v práci. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

02.09.2022 21:23 , aktualizované: 22:21
Ukrajina Záporožie MAAE elektráreň Foto:
Na videosnímke šéf Medzinárodnej organizácie pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi (druhý vľavo) a ďalší členovia MAAE počas návštevy Záporožskej atómovej elektrárni na Ukrajine 1. septembra 2022.
debata (1)

Grossi si počas nebezpečnej návštevy prezrel hlavné časti Ruskom okupovanej elektrárne. Na tlačovej konferencii vo Viedni oznámil, že začiatkom budúceho týždňa MAAE predloží hodnotiacu správu. Dodal, že 14 členný medzinárodný inšpekčný tím skontroloval v elektrárni všetko, o čo požiadal. O svojich zisteniach bude v utorok informovať Bezpečnostnú radu OSN.

Podľa Grossiho inšpektori zaznamenali okolo Záporožskej jadrovej elektrárni vojenskú aktivitu a stopy na budovách, čo znamená, že „fyzická celistvosť zariadenia bola niekoľkokrát narušená“. Grossi to označil za neprijateľné.

O bezpečnosti a bezpečnostných systémoch elektrárne Grossi povedal, že úplne nefungujú, to ale neplatí pre kritickú červenú zónu. V elektrárni naďalej ostávajú inšpektori, ktorí budú neustále informovať o situácii, čo môže byť podľa jeho slov „stabilizujúci faktor“ pre bezpečnosť elektrárne.

V elektrárni bolo zriadené ďalšie krízové centrum, informoval Grossi. Dodal, že ho nebudú „manipulovať“ žiadne členské štáty a že nebude počúvať „hluk zvonka“. Grossi dúfa, že MAAE nebude musieť zostať v elektrárni nastálo a jedného dňa bude elektráreň fungovať normálne a inšpektori aj experti ju budú navštevovať iba príležitostne.

O dodávke elektriny (pre Ukrajinu) šéf MAAE uviedol, že niekoľkokrát nastali celkové výpadky a narušenia zásobovania elektrinou.

Rusi sa počas návštevy stiahli

Situáciu opísal ako „extrémne zložitú a náročnú“, preto elektráreň potrebuje stálu pomoc MAAE. Elektráreň však funguje a medzi jadrovými expertmi vládne profesionálna dynamická spolupráca, uviedol. Ukrajinským odborníkom vyjadril „obdiv“, že pokračujú v práci za takýchto okolností, ale pripustil, že vojna tam spôsobuje „napätie“.

Grossi na tlačovej konferencii upozornil, že vojenské akcie v oblasti okolo elektrárne silnejú, čo ho „veľmi znepokojuje“. Štatisticky je preto vysoké ďalšie fyzické poškodenie jadrového zariadenia.

Novinárom tiež povedal, že nikdy by nikoho neposlal na nejaké miesto, ktoré by najprv nenavštívil sám. S členmi inšpekčného tímu v Záporožskej elektrárni neustále komunikuje.

Šéf MAAE sa chcel s ruskými vojakmi nasadenými v elektrárni rozprávať o kontrolnom centre, ale neboli mu k dispozícii a nekontaktovali ani jeho tím. Rusi sa počas návštevy „stiahli“ a neboli tam prítomní.

Misia MAAE pricestovala do Záporožskej jadrovej elektrárne vo štvrtok 1. septembra po tom, čo bolo jej okolie viackrát ostreľované. Na Ukrajine aj v Európe preto vznikli obavy z jadrovej katastrofy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Záporožská jadrová elektráreň