Na Gibraltári sa usilujú odstrániť palivo unikajúce z havarovanej lode

Gibraltárske úrady sa v piatok usilovali minimalizovať znečistenie životného prostredia v okolí nákladnej lode, ktorá sa začiatkom týždňa zrazila s ropným tankerom. TASR správu prevzala v piatok z agentúry Reuters.

02.09.2022 23:07
Gibraltár ropa loď Foto: ,
Remorkéry sa snažia zabrániť šíreniu uniknutého paliva z nákladnej lode OS 35, ktorá sa zrazila s ropným tankerom v Gibraltarskej zátoke.
debata (1)

Úrady oznámili, že vo štvrtok z lode uniklo výrazné množstvo paliva a ochrancovia prírody sa obávajú ekologických škôd.

Podľa gibraltárskej vlády sa do piatku popoludnia podarilo odstrániť 250 ton nafty. Následne začali s odstraňovaním ďalších 215 ton paliva. Predseda gibraltárskej vlády Fabian Picardo vyjadril znepokojenie, pretože toto palivo spôsobuje najväčšie znečistenie v okolí lode.

Loď OS 35 sa ešte v pondelok zrazila s tankerom na prevoz skvapalneného zemného plynu. Pri kolízii sa nikto nezranil a loď napriek poškodeniu pokračovala v plavbe. Kapitán však neskôr oznámil, že naberá vodu a požiadal o opravu poškodeného trupu. V stredu sa loď prelomila na dve polovice a časť paliva začala unikať do mora. Kapitána lode zatkli, píše na svojej webovej stránke stanica BBC.

Na plážach na pobreží Španielska a Gibraltáru v okolí nehody vydali varovanie a zakázali kúpanie. Gibraltárske mimovládne organizácie vyhľadávali zvieratá, ktoré ohrozuje únik paliva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Gibraltár #nehoda lode