USA chcú dodať Taiwanu zbrane a služby za miliardu dolárov, Čína ich varuje

Spojené štáty chcú dodať Taiwanu zbrane a vojenské služby v hodnote 1,1 miliardy dolárov. Oznámilo to americké ministerstvo obrany, ktoré dostalo kladné stanovisko od ministerstva zahraničných vecí. Podľa Bieleho domu sú nové dodávky reakciou na rastúci vojenský tlak Číny na Taiwan. Peking pohrozil Spojeným štátom "protiopatreniami", ak transakciu uskutoční.

03.09.2022 06:29
Taiwan / Loď / Navy / Lietadlo / P3C / Radar / Foto: ,
Protiponorkové lietadlo P3C prelieta ponad radarovú vežu taiwanskej vojenskej lode počas vojenského cvičenia Chan-kuang na Taiwane 26. júla 2022
debata (48)

Najväčšou položkou v balíku sú logistické služby pre radarový systém ostrova, ktorý je pre taiwanskú obranu zásadný. Americké ministerstvo obrany chce Taiwanu dodať tiež 60 rakiet proti námorným cieľom Harpoon a 100 rakiet vzduch-vzduch Sidewinder.

VIDEO: Čo ak Čína zaútočí? Taiwan chce byť pripravený

Video
Pozrite si video taiwanskej Military News Agency.

Biely dom uviedol, že v situácii, keď Čína zvyšuje svoj tlak na Taiwan, napríklad prostredníctvom rozmiestnenia veľkého počtu vojenských jednotiek v okolí ostrova, USA poskytnú to, čo ostrov potrebuje pre udržanie schopnosti sám sa brániť. Administratíva vyzvala Peking, aby „zastavil svoj vojenský, diplomatický a ekonomický tlak na Taiwan“.

Čína Washington vyzvala, aby predaj neuskutočnil. V opačnom prípade Peking zavedie „legitímne a nevyhnutné protiopatrenia“, uviedlo čínske veľvyslanectvo v Pekingu.

Taiwan, vojaci Čítajte viac Po Ukrajine Taiwan? Zaútočí naň Čína? Odpovedá taiwanský diplomat

Podľa americkej diplomacie predaj nie je v rozpore s americkou zahraničnou politikou. Washington síce uznáva Peking a s Taiwanom nemá oficiálne vzťahy, súčasne sa ale podieľa na udržaní obranyschopnosti ostrova, ktorý pevninská Čína považuje za odpadlickú provinciu. Agentúra Reuters uviedla, že dodávka zbraní má udržať, ale nie posilniť, vojenské schopnosti taiwanskej armády. Pentagon uviedol, že nové dodávky nezmenia vojenské pomery síl v oblasti.

O transakcii bude ešte rokovať Kongres. Podľa agentúr však ide viac-menej o formalitu, keďže Taiwan má podporu tak demokratov, ako aj republikánov.

V auguste Taiwan navštívila predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová a ďalší významní americkí politici. Na to Peking reagoval rozsiahlym vojenským cvičením pri Taiwane. V posledných týždňoch ostrov zaznamenal stovky narušení svojej vzdušnej obrannej zóny zo strany čínskych lietadiel a vo štvrtok taiwanské úrady oznámili, že armáda zostrelila neidentifikovaný dron, ktorý vstúpil do taiwanského vzdušného priestoru.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Taiwan